Sremska Mitrovica organizovala takmičenje u prvoj pomoći - SEKUNDE KOJE ZNAČE NEČIJI ŽIVOT
Foto: Crveni krst Sremska Mitrovica

korisno

Sremska Mitrovica organizovala takmičenje u prvoj pomoći - SEKUNDE KOJE ZNAČE NEČIJI ŽIVOT

Ekipe su stečeno znanje i veštine u pružanju prve pomoći prezentovale na nekoliko različitih poligona-supozicija

Objavljeno:

Crveni krst po pravilu okuplja najveći broj mladih, koji žele da budu volonteri i da pomažu stanovništu u raznim aspektima, od kojih je jedan, možda najbitniji prva pomoć. Prva pomoć je znanje i veština koja u nesrećnim okolnostima osobi kojoj se pruža pomoć može da spasi život. U tome učestvuju i volonteri Crvenog krsta u Sremskoj Mitrovici, gde je održano i gradsko takmičenje u prvoj pomoći, gde su se volonterima pridružili učenici Medicinske škole “Draginja Nikšić” i volonteri Crvenog krsta iz Opštine Irig.

1 / 6 Foto: Crveni krst Sremska Mitrovica

“Prva pomoć je jedan od programa Crvenog krsta u koji se mladi najviše uključuju. Učenici svih osnovnih škola učestvovali su u ovom gradskom takmičenju u pružanju prve pomoći. Vredno su radili i sticali veštine i znanja u pružanju prve pomoći još nakon novogodišnjih praznika, dakle tri i po, skoro četiri meseca se pripremaju za ovo takmičenje. Pokazali su ono što su naučili, prvoplasirani će učestvovati na pokrajinskom takmičenju koji će se održati krajem maja u Kikindi. Prva pomoć zakonom je poverena Crvenom krstu kao jedno od javnih ovlašćenja gde učešće u sticanju osnovnih veština i znanja iz prve pomoći uzimaju, ne samo učenici osnovnih i srednjih škola, nego i građanstvo koje po osnovu Zakona o zaštiti bezbednosti na radu treba da poseduje ovu veštinu. Prvu pomoć kao opšte znanje i kulturu treba da poseduje svaki čovek u cilju pružanja, ne samo pomoći onima koji se nađu u stanju potrebe, nego i kao samopomoć. Osnovne veštine u kritičnom trenutku mogu da spasu čoveku život.”, rekla je Tatjana Jovančević, sekretarka Crvenog krsta u Sremskoj Mitrovici.

Ekipe su stečeno znanje i veštine u pružanju prve pomoći prezentovale na nekoliko različitih poligona-supozicija. Bili su postavljeni punktovi za kategoriju podmlatka i za omladinu, a sam test je trajao po deset minuta. Prvoplasirane ekipe prve pomoći na Gradskom takmičenju iz obe kategorije učestvovaće na Pokrajinskom takmičenju, koje će se održati u Kikindi 27. i 28. maja ove godine.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.