NEVEROVATAN PODVIG DOKTORA IZ KRAGUJEVCA: Dragan osvojio jedan od najviših i najopasnijih VRHOVA NA SVETU! (FOTO)
Himalaji, Foto: RINA / Ustupljene fotografije

SVAKA ČAST

NEVEROVATAN PODVIG DOKTORA IZ KRAGUJEVCA: Dragan osvojio jedan od najviših i najopasnijih VRHOVA NA SVETU! (FOTO)

Dodaje da se na ovaj vrh, kako kaže, popeo školski

Objavljeno:

Za alpinistu Dragana Čelikovića ne postoji prepreka koja bi ga sprečila da učini ono što naumi. Ovaj doktor iz Kragujevca, dugogodišnji planinar i zaljubljenik u prirodu, uspeo je da ostvari podvig o kojem drugi mogu samo da maštaju. On je nakon sedam dana baš na Vaskrs osvojio vrh Anapurna na Himalajima koji sa nadmorskom visinom od 8.091 metara spada u deset najviših vrhova na svetu.

Njegov podvig utoliko je veći, jer se ovaj uspon smatra jednim od najopasnijih zbog čestih lavina u kojima je do sada stradao veliki broj planinara.

- Planina je zaista teška i zahteva ozbiljnu fizičku spremnost i mentalnu snagu. Uspon je trajao sedam dana, a od 2.700 metra kreće samo penjanje, a ledena vertikala je oko 15 do 20 metara. Ja sam uspeo jedini pešice da se vratim u kamp, iz našeg tima dvoje je stradalo a bilo je i oko 30 spasilačkih letova koji su prevozili povređene planinare, priča za RINU Dragan.

Međutim, ovaj vrh na Himalajima nije jedini svestki džin koji je ovaj Kragujevčanin ostavio pod nogama. Pre 13 godina osvojio je najveći vrh na svetu, Mont Everest, ali i Kančendžungu na kojoj se nalazi treći najviši vrh na svetu.

1 / 2 Foto: RINA / Ustupljene fotografije

- Anapurna me je podsetila upravo na Kančendžungu na koju sam se popeo pre 12 godina. Tada sam se jako razboleo i stalno ponavljam da bih tada umro da mi nepaslki čuveni planinar i spasilac Mingma Sherpa nije pomogao. Tada sam se izvukao živ, ali sam iz te situacije i načinjenih grešaka izvukao i jako važne pouke i više se nikad nisam ozbiljno razboleo na ekspediciji. Sada sam na primer, devet dana spavao na temperaturi od minus 25 stepeni i evo me zdrav sam. Malo samo kašljucam, sedim u hotelu i kuvam čajeve već drugi litar, rekao je ovaj planinar koji se još uvek nije vratio za Srbiju.

Dodaje da se na ovaj vrh, kako kaže, popeo školski, uprkos činjenici da je on bio najstariji u timu ništa ga nije pokolebalo. Zahvaljujući velikom tehničkom iskustvu ostvario je još jedan planinarski cilj. Zbog njegovih dosadašnjih dostignuća, ime Dragana Čelikovića definitivno će zauvek biti upisano u istoriju srpskog planinarstva.

Bonus video:

12:07

PLANINARI DUŽE ŽIVE I SAMI SEBE LEČE OD BOLESTI! Na planini smo našli Ćuranov rep - gljivu koja štiti od raka (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.