POSLEDNJA ISPOVEST DAČE MUTAVOG: Njihovi mozgovi su pretvoreni u kečap! (FOTO)
Foto: Printskrin / Jutjub

SEĆANJE!

POSLEDNJA ISPOVEST DAČE MUTAVOG: Njihovi mozgovi su pretvoreni u kečap! (FOTO)

"Dok smo mi išli na Zapad i donosili u zemlju, komunisti su krali u zemlji i iznosili novac napolje". Ovo su sećanja američkog pisca i novinara na susret sa Dačom koji mu je otkrio tajne srpskog kriminala
Objavljeno:

Procenjuje da je prvobitna grupa od njih petorice narasla na više od stotinu kriminalaca, i svi su bili iz Beograda.

Kada sam ga pitao koliko njih je još među živima, rekao mi je - četvorica ili petorica, imitirajući pokrete ubrizgavanja heroina, šmrkanja kokaina i pucanja iz pištolja.

foto: Printskrin / Jutjub

Članovi Pink Pantera su povremeno posećivali njegov restoran. "Podržavam ih svim srcem", rekao je. "Ne želim nikog od njih da dovedem u nepriliku". Njegova priča je bila ukrašena "lopovskim slengom", dijamanti su bili "small glass", novi regrut je bio "gušter", lopov sa veštim rukama je bio "violinista". Neki od ovih izraza upućuju kako je organizovani kriminal na Balkanu ukorenjen u tradiciji i kulturi. Osoba zadužena da ometa obezbeđenje je bila "zavodnik", a onaj zadužen za silu je bio "magare". Osoba zadužena za organizaciju logistike je bila "jatak", izraz koji se nekada koristio za Srbe koji su pružali zaštitu pobunjenicima u doba Otomanskog carstva. Prevrtljivi zlatar koji je kupovao ukradeno "kamenje" bio je "sisa".

Jednog popodneva, visok, naočit čovek, u uskoj crnoj majici na kratke rukave i u skupim crnim pantalonama, zaustavio se ispred restorana da porazgovara sa Dačom. Rekao je da živi u Danskoj, a da radi u Holandiji, Švajcarskoj i Francuskoj. Razmenili su par reči u prolazu, ali je bilo očigledno da se razgovor dotakao Italije. Čovek je rekao da ne postoji centralna organizacija kriminalaca u Beogradu. "Ja radim za sebe", naglasio je.

Dača je klimnuo i rekao: "Postoji organizacija, ali nije formalna". Objasnio je i da dok prijatelji preporučuju jedni druge za poslove i niko unutar kruga ne poznaje sve ostale, postoji centralna hijerarhija koja odlučuje kako će se poslovi planirati i ko plaća troškove.

Rekao mi je da je čuvena pljačka u Tokiju koštala oko sto hiljada dolara. Ta "organizacija", rekao je Dača, odlučuje ko će da čuva robu i gde novac ide posle. Čovek iz Danske je delovao nervozno, ali Dača ga je umirio.

Grupe Pantera, nastavio je Dača, se nalaze izvan Srbije. Zemlje koje je pomenuo su bile poznate: Italija, Francuska, Belgija, Holandija, Danska, Švajcarska. Oni se često vraćaju u Crnu Goru ili Srbiju, gde su na čekanju za buduće poslove.

Panteri koji su uhapšeni, rekao je, često su predati policiju od strane poslodavaca, kao svojevrsni vid smanjenja radne snage i rezanja troškova, ili radi odvlačenja policije od njih samih.

Visoko pozicionirani sloj u organizaciji Pantera, rekao je Dača, uključuje i značajan broj bivših srpskih vojnika koji žive u skandinavskim zemljama. Ali, trgovina dijamantima se uglavnom vodi iz Italije, Rusije, Izraela i Holandije.

Dača, koji nije bio uključen u kriminalne radnje Pantera, objasnio je zašto podržava tu grupu. Kako je rekao, "oni donose novac u zemlju, nasuprot takozvanoj političkoj eliti". I dodao je: "Koliko god da dobiju od akcije - a to je mali procenat plena - donesu ovde." To je američki pisac i reporter napisao o Dači, za koga se očigledno do poslednjeg dana ništa nije promenilo u odnosu na vreme kada je govorio kakva je razlika između "njih" i komunista. Dok su oni išli na Zapad da napolju kradu i donose u zemlju, komunisti su krali u zemlji i iznosili novac napolje.

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.