POSLEDNJA ISPOVEST DAČE MUTAVOG: Njihovi mozgovi su pretvoreni u kečap! (FOTO)
Foto: Printskrin / Jutjub

SEĆANJE!

POSLEDNJA ISPOVEST DAČE MUTAVOG: Njihovi mozgovi su pretvoreni u kečap! (FOTO)

"Dok smo mi išli na Zapad i donosili u zemlju, komunisti su krali u zemlji i iznosili novac napolje". Ovo su sećanja američkog pisca i novinara na susret sa Dačom koji mu je otkrio tajne srpskog kriminala
Objavljeno:

Kada se američki pisac, esejista i novinar Dejvid Samjuels zaputio ka Srbiji sa idejom da napiše veliku reportažu o čuvenim Pink Panterima i organizovanom kriminalu u Beogradu, put ga je neizostavno odveo do Dačinog restorana.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

A priča o Pink Panterima ga je odvela daleko u prošlost i pretvorila se u svojevrsnu istoriju beogradskog asfalta, koji su opasni momci sa naših ulica uspešno izvozili na Zapad. Samjuels je do tančina preneo priče, svedočenja i legende o Stevici Markoviću, anegdote iz čuvene knjige "Gorila", a posebno mesto u njegovoj obimnoj i zapaženoj reportaži našao je razgovor sa poslednjom ikonom takvog Beograda, Milutinom Dačevićem Dačom, čovekom koji je pre neki dan preminuo. Prirodnom smrću, od moždanog udara.

Milutin Dačević je preminuo u 66. godini. Van beogradskog Dorćola bio je čuven po gostovanjima u kultnoj emisiji Vanje Bulića "Biseri". Posle karijere klriminalca na Zapadu, početkom devedesetih se vraća u Beograd i ortvara piceriju "Tavolino". Zato su ga zvali i Dača Tavolino.

"Kada se govori o urbanim legendama, obično se misli na momke tvrdih pesnica. Dača je sušta suprotnost", rekao je Vanja Bulić.

Bulić je za Daču, koji mu je bio gost čak šest puta, govorio da je pobedio sve zakone televizije. Zbog nerazumljivog govora - mnogi će reći da mu je to davalo na harizmi - bio je primoran da titluje emisije. Interesantno je kako je baš taj Dača Tavolino koga je Bulić titlovao, američkom piscu i novinaru rekao kako danas klinci "gutaju slova, ne znaju da akcentuju reči i pričaju kao majmuni".

Pročitajte ceo tekst sećanja Dejvida Samjuelsa (koji je veliku reportažu o balkanskom kriminalu objavio u Njujorkeru) na susret sa Dačom koji mu je pre nekoliko godina otkrio tajne srpskog kriminala.

POLICAJAC KOJI SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA ŠTRAJKUJE GLAĐU! Ništa me neće zaustaviti - poručuje lider Bele lađe! (FOTO)

foto: Printskrin / Jutjub

Milutin Dačević (Samjuels piše Dacovic), prijateljima poznatiji kao Dača, penzionisani je kriminalac. Ovih dana, obično ga možete naći u Beogradu, u njegovom italijanskom restoranu.

Restoran je pokrenuo od zarade koja je ostala iza njegove karijere lopova u Italiji. Tokom tih godina bio je odani saradnik legendarnog srpskog gangstera Ljube (Zemunca). Dača i Ljuba su zajedno otvorili Italiju za balkanske kriminalce.

Ispred njegovog restorana, u prizemlju solitera koji liči na ogromnu kocku cementa, Dača je stvorio maleni italijanski trg, koji je sam nazvao Piazza d'Italia. Iznutra, restoran liči na staru rimsku tavernu osmišljenu da privlači turiste; bar je obložen ogledalima i dekorisan tričarijama sa motivima iz filmske trilogije "Kum". Rođen i odrastao u Beogradu, Dača je privržen svom gradu, posebno njegovoj tradiciji.

Kada je čuo akcenat žene koja mi je pomagala kao prevodilac, rekao joj je: "Pričaš kao neko ko nije u ovo vreme učio srpski jezik u Beogradu, gde mladi gutaju slova, pogrešno akcentuju reči, i generalno pričaju kao majmuni".

Bio je obučen u džins i italijanski bež džemper od kašmira koji se zakopščavao oko vrata. Dok smo razgovarali, povremeno bi povlačio pantalone, zaboravljajući da je i dama prisutna. On je bio jedini Srbin kog sam upoznao, a koji je pričao sa punim dijapazonom rimskog slenga, grimasa i gestikulacija.

Daču su prvobitno, tako mi je pričao, za odlazak u Zapadnu Evropu inspirisale priče po Beogradu o njegovom heroju iz detinjstva Stevici Markoviću, telohranitelju čiji je život bio inspiracija za roman "Gorila". Prvo je napustio Srbiju da bi sa Markovićem radio u Parizu, i potvrdio mi je mnoge anegdote iz te knjige. Markovićeva smrt, rekao mi je, bila je manje romantična. Prisetio se kako se, kada je Marković nestao, raspitivao o njemu među korzikanskim gangsterima.

"Tvoj prijatelj je na deponiji, sa ostalim đubretom", rekli su mu.

Dača nije više opčinjen Markovićem i njegovim krugom. "Njihovi mozgovi su pretvoreni u kečap", rekao mi je. Kako bi mi ilustrovao, iskapao je malo kečapa na svoju levu ruku i polizao ga. S druge strane ruke bila je tetovaža ruže. Njegovo telo bilo je prekriveno tetovažama.

Dača je bio otvoren i inteligentan sagovornik, bilo je lako uvideti kako je koristio svoju inteligenciju i harizmu, uz Ljubinu snagu, da stvori svoje carstvo u Italiji, povlačeći i druge kriminalce sa Balkana za sobom.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.