SVI VOLIMO MIRIS OVOG CVETA, ALI NE ZNAMO DA JE SIMBOL USKRSA: Iza LEGENDE se krije POTRESNA PRIČA
Uskrs, Foto: Profimedia

tradicija

SVI VOLIMO MIRIS OVOG CVETA, ALI NE ZNAMO DA JE SIMBOL USKRSA: Iza LEGENDE se krije POTRESNA PRIČA

Ova biljka je veoma lepa i divno miriše

Objavljeno:

Jorgovan je vrsta cveća koja se kod nas tradicionalno gaji. Gotovo da ne postoje starije kuće koje u svom dvorištu nemaju jorgovan koji ima i više od trideset godina.

Postoji nekoliko tipova jorgovana koji se mogu razlikovati po obliku i nijansi, kao i po punoći samog cveta. Ova biljka je veoma lepa i divno miriše. Osim klasičnog plavog, tj. lila jorgovana, postoji i bela varijacija jorgovana, koji je takođe jako lep.

Jorgovan se veoma lako gaji, čak i kada se uništi, ponovo se vraća. Stoga ukoliko gajimo jorgovan, on će ponovo cvetati i mnogo puta dati veliki broj izdanaka.

Poželjno orezivanje

Svake godine nakon cvetanja jorgovana treba odrezati neke od grana. Tim odrezivanjem podstičemo biljku da daje nove i sveže kvalitetne izdanke sa dva pupoljka na vrhu, a iz njih će se formirati lepi cvetovi krupne stojeće cvasti. Orezivanje jorgovana nije neophodno, ali će podstaći bogatstvo cvetova.

Jorgovan
Jorgovanfoto: Profimedia

Jorgovan je blizak rođak masline i jasena. Osim toga što je cvetno dekorativan, jorgovan se može saditi na mestima na kojima se nalaze kosine, škarpe, useci a može biti koristan je ukoliko na nekom delu svog imanja imate klizište.

Njegov korenov sistem je izuzetno jak i razgranat te se može koristiti kao vrsta za rekultivaciju ili zaustavljanje osipanja zemljišta. Prve sorte jorgovana cvetaju već početkom aprila, ali ima i onih koji cvetaju krajem aprila sve do sredine maja.

Lako se gaji

Ova biljka nije zahtevna kada je reč o uslovima za gajenje, tako da će uspeti ako ga gajite i u posudi. Ako se odlučite za gajenje jorgovana, možete ga posaditi u nekom delu vrta u kombinaciji sa drugim biljkama. Ova biljka cveta u rano proleće kao jedna od prvih cvetajućih vrsta. Nakon toga ostaje lepi zeleni žbun koji je sam po tebi dekorativan. Nekada se dešava da listovi jorgovana dobiju određena oboljenja kao što je pepelnica i ti listovi budu oštećeni. Ipak to ne mora da vas brine, biljka će svake godine ponovo izrasti.

Postoje i lekovite vrste

Osim toga što je prvenstveno dekorativna biljka, on spada i u lekovite vrste. Njegovi listovi i cvetovi se mogu koristiti za različite preparate, te je zbog toga veoma cenjen. Osim toga, seme kasnije koje ostane nakon cveta se koristi u različite medicinske svrhe.

Legenda o jorgovanu

Legenda kaže da je, kada su razapeli Hrista, Bogorodica skrušena bolom i obnevidela od plača hodala bez cilja, ne znajući kuda ide. Pod teretom bola sela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća, ali ne i cvetova. Tako umorna je zaspala, a tada je sa drveta polako počelo da pada lišće i nežno pokrivalo usnulu Bogorodicu kako bi je ugrejalo. Kada se Bogorodica probudila, bilo joj je toplo. Videla je lišće po sebi. Pogledala je drvo iznad nje, bilo je potpuno bez lišća. Zato joj nije bilo hladno.

Blagoslovila je drvo: “Budi blagosloveno i mirišljavo zauvek.” U trenutku se drvo ispunilo zelenim listovima i prvi put je procvetalo. I tako sve do dana današnjeg… cveta oko Uskrsa.

Bonus video:

02:56

OBIČAJI KOJI SE VEZUJU ZA USKRS! Sveštenik Petrić objasnio šta NIKAKO ove nedelje ne smemo da radimo

(Espreso/ Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.