SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SADNJI I CVETANJU JORGOVANA: Određene vrste mogu preživeti i EKSTREMNO niske temperature!
Jorgovan, Foto: Beta/Dragan Gojić

opojni miris

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SADNJI I CVETANJU JORGOVANA: Određene vrste mogu preživeti i EKSTREMNO niske temperature!

Ako imate jorgovan u svojoj bašti ili tek nameravate da ga zasadite, trebalo bi da znate neke činjenice o ovom drvetu koje inače pripada rodu maslina

Objavljeno: 21:38h

Jorgovan spada u drvo koje ima divan, opojni miris koji samo u jednom trenutku može da probudi čula.

Takođe je veoma lepa biljka koja ne ukrašava mnoga dvorišta i domove bez razloga.

Ako imate jorgovan u svojoj bašti ili tek nameravate da ga zasadite, trebalo bi da znate neke činjenice o ovom drvetu koje inače pripada rodu maslina.

Cvetanje

Jorgovan je malo drvo koje ima visinu do 10 metara. Prvi cvetovi jorgovana se obično javljaju tokom proleća, a obuhvata period cvetanja oko tri nedelje.

Njegovi cvetovi nisu pojedinačni, već su grupisani u grozdaste cvasti, dužine oko 20 cm. Iako uglavnom cveta tokom proleća, postoje određene vrste jorgovana koje mogu da cvetaju tokom cele godine. Određene sorte jorgovana mogu preživeti i ekstremno niske temperature, pa čak do minus 50 stepeni.

Podrezivanje

Ako želite da u svojoj bašti imate veliki grm jorgovana, ređe ga obrezujte. Ipak, potrebno je da ga podrezujete barem jednom godišnje.

Postoji više od hiljadu sorti jorgovana (grmlja i drveća), ali za koju god da se odlučite, trebalo bi da je podrezujete jednom do dva puta u toku godine.

Miris

Na jeziku cveća, ljubičasti jorgovan je simbol prve ljubavi. On je najmirisniji tokom toplog, sunčanog dana. Zbog mirisa, ali i same dekoracije, ovo drvo se gaji u mnogim dvorištima i parkovima, a takođe je česta vrsta na otvorenim staništima i šumama. Ono što je takođe zanimljivo, cveće jorgovana je jestivo.

Razmnožavanje

Drvo jorgovana (karakteristično za Japan) može narasti čak do osam metara. Razmnožavanje jorgovana je moguće semenom ili vegetativnim delovima biljke. Osim ljubičastog cveta jorgovana, postoje i beli, roze, žuti, pa čak i boja trule višnje sa intenzivnim mirisom.

Bonus video:

04:30

ESPRESO INTERVJU: Ivana Stamenković Sindi

(Espreso/minimagazin.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.