recept
USKRŠNJA PAMUK POGAČA KOJA JE OBAVEZNA NA TRPEZI TOG DANA: Mekana kao duša zbog SAMO JEDNOG SASTOJKA
So izmešati sa brašnom i dodajući u kvasac umesiti testo.
Uskršnji doručak nezamisliv je bez domaće pogače, koja se poslužuje uz kuvana jaja i šunku. Biće mekana kao duša, a pored toga savršeno će ukrasiti svaku prazničnu trpezu.
Za testo:
500 g brašna
20 g kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
250 ml mleka
3 kašike ulja
1 jaje
Za premaz:
100 g margarina
I još:
3 barena jajeta
1 belance
susam
Priprema:
U činiju sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati šećer i par kašika brašna. Ostaviti kvasac da se aktivira. U aktivirani kvasac dodati ulje, razmućeno jaje i promešati. So izmešati sa brašnom i dodajući u kvasac umesiti testo.
Podeliti na dva dela i ostaviti da se udvostruči na toplom mestu. Svaki deo razvući u pravougaonik i premazati sa margarinom. Uviti kao štrudlu. Delove međusobno ispreplitati i saviti u krug te prebaciti u kalup 24 cm prečnika. Ostaviti na toplom mestu da raste 1 h.Staviti 4 obarena jajeta.
Premazati pogaču belancetom i posuti susamom i semenom lana, zatim staviti u hladnu rernu, pa je uključiti na 200 C. Peći da lepo porumeni.
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!