SKORO NIKO NE PRIMEĆUJE TRIK U MARKETIMA U SRBIJI: Najvažniju stvar nikad ni ne gledamo!
Market, Foto: Beta/Dragan Gojić

OPREZ!

SKORO NIKO NE PRIMEĆUJE TRIK U MARKETIMA U SRBIJI: Najvažniju stvar nikad ni ne gledamo!

Smanjenje gramaže proizvoda naziva se šrinkflacija

Objavljeno:

Značajno raste broj pritužbi na smanjenu gramažu (težinu) proizvoda, a potrošači najčešće ukazuju na smrznuto povrće čija su se pakovanja smanjila sa pola kilograma na 400 grama, saopšteno je iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Predstavnik Nacionalne organizacije potrošača Marko Dragić rekao je da to predstavlja zloupotrebu potrošača, ali da nije kažnjivo ukoliko su svi podaci o proizvodu jasno navedeni na deklaraciji.

"Ovo je marketinški trik jer proizvođači računaju na navike kupaca koji obično ne proveravaju težinu proizvoda, ne čitaju deklaraciju, već očekuju da proizvod ima težinu na koju su navikli", ističe Dragić za Večernje novosti.

Svinjsko meso, Meso, Mesara
foto: Espreso

On je dodao da se toj praksi ne može stati na put, jer je direktiva Evropske unije od pre 10 godina dala slobodu proizvođačima da legitimno mogu da promene gramažu i zapreminu proizvoda.

Pomoćnica ministra trgovine Višnja Rakić je najavila da od septembra počinje edukacija učenika osnovnih škola o zaštiti potrošača i da će deca kroz praktične primere naučiti koja su osnovna prava potrošača.

Smanjenje gramaže proizvoda naziva se šrinkflacija, a termin potiče od reči "shrink" što na engleskom jeziku znači skupljanje ili smanjenje.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media