BILJANA I BRATISLAV SE VENČALI U PRIZRENU DOK SU BOMBE PADALE OKOLO: Mlada uniformu zamenila venčanicom (VIDEO)
Venčanje u Prizrenu, Foto: Printscreen/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

životna priča

BILJANA I BRATISLAV SE VENČALI U PRIZRENU DOK SU BOMBE PADALE OKOLO: Mlada uniformu zamenila venčanicom (VIDEO)

Usred ratnih dejstava i dok su bombe sejale smrt širom Srbije, Biljana i Bratislav našli su se u Prizrenu, oboje u vojničkim uniformama i sa puškama u rukama

Objavljeno:

Nekoliko dana nakon što je NATO započeo bombardovanje SRJ, dvoje mladih ljudi koji su se nalazili na prvoj liniji fronta u Prizrenu, odlučili su se za jedan neobičan korak.

Usred ratnih dejstava i dok su bombe sejale smrt širom Srbije, Biljana i Bratislav našli su se u Prizrenu, oboje u vojničkim uniformama i sa puškama u rukama.

Da u ratu nije sve tako crno i da život mora da se nastavi dokazali su upravo Bratislav i Biljana. Naime, između njih dvoje vrlo brzo rodila se ljubav koju su odlučili da krunišu venčanjem.

Drugog maja u Prizrenu uz prisustvo dva svedoka venčali su se, a u trenutku dok su potpisivali kod matičara začula se detonacija. Sve je to zabeležila kamera čuvenog ratnog snimatelja Mirka Lukanovića.

1 / 4 Foto: Printscreen/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Mlada je uniformu na kratko zamenila belom venčanicom dok je mladoženja bio u vojničkoj uniformi. Nakon venčanja kod matičara obavili su i crkveno venčanje u crkvi Svetog Đrođa u Prizrenu.

Ubrzo zatim, vratili su se na svoje položaje.

Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombradovanja SRJ. U napadu su učestvovale snage 19 zemalja Zapada, a akcije iz vazduha, koje su trajale 78 dana, izvedene su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Konačnih podataka o broju žrtava bombardovanja nema, a prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila, od kojih 89 dece, a teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila i 5.173 vojnika i policajaca. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

Bonus video:

02:13

AKO RUSIJA ODGOVARA ZA RATNE ZLOČINJE MORAĆE I NATO ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE! Eksperti: UN ne bi osnovale specijalni sud ZBOG OVOGA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media