PRVE BOMBE PALE SU NA SOMBOR 24. MARTA 1999. GODINE: "Bojao sam se, imao sam osećaj da će na kuću"
Bombardovanje Jugoslavije, Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

SEĆANJA

PRVE BOMBE PALE SU NA SOMBOR 24. MARTA 1999. GODINE: "Bojao sam se, imao sam osećaj da će na kuću"

Iste večeri napad je ponovljen i tada je stradao zastavnik Radovan Medić, prva žrtva bombardovanja u Somboru

Objavljeno:

Sombor je među prvim gradovima u SR Jugoslaviji koji je bombardovan. U tom gradu danas će biti održana državna ceremonija obeležavanja godišnjice početka bombardovanja. I danas, 24 godine kasnije, Somborci se sa strahom sećaju proleća 1999. godine.

Pet minuta pre službeno određenog vremena početka napada NATO saveza na SR Jugoslaviju, 24. marta u 19:55, krstareća raketa pogodila je somborski vojni aerodrom.

Iste večeri napad je ponovljen i tada je stradao zastavnik Radovan Medić, prva žrtva bombardovanja u Somboru. Tih 78 dana avioni su svakodnevno preletali grad.

“Bojao sam se. Imao sam osećaj, utisak da će na kuću. Takav mi je strah bio“, kaže jedan Somborac.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

“U nekom najgorem sećanju su sirene ostale i ta zavijanja i neka bežanja u podrum u nekim najgorim momentima“, dodaje njegov sugrađanin.

Sombor i okolina bombardovani su u 29 navrata, uglavnom noću. Sombor je, posle Novog Sada, najčešće bombardovan grad u Vojvodini. Osim velike materijalne štete, bilo je i ljudskih žrtava.

“Objekti 'Naftagasa', ogromni rezervoari koji su postojali na obodu grada, ali su gađani i industrijski objekti koji nikakve veze sa vojskom nisu imali. Fabrika 'Boreli'. Ne znam kako je proizvodnja dečijih i cipela za odrasle da ugrožava NATO savez. I ne samo to, 'Fabrika akumulatora', 'Carinarnica', 'Severtrans'“, navodi Milan Stepanović, somborski hroničar.

U jednom od poslednjih napada gađana je fabrika pijaće vode. Srećom, delovanjem PVO, meta je promašena i oštećena je samo stara crpna stanica.

I danas, 24 godine kasnije, treba da se postaramo da se NATO bombardovanje nikada ne zaboravi. Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji biće održana u Somboru sa početkom u 18.00 časova.

02:21

MEŠTANKA LEŠTANA O EKSPLOZIJI FABRIKE: Mislili smo da je počelo bombardovanje

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.