OVO MESTO U SRBIJI BILO JE NAJČEŠĆA META NATO BOMBI: Meštani i danas prebrojavaju GELERE i strahuju od AVIONA
Selo Lađevci, Foto: Printscreen/RTS

JEZIVO

OVO MESTO U SRBIJI BILO JE NAJČEŠĆA META NATO BOMBI: Meštani i danas prebrojavaju GELERE i strahuju od AVIONA

Samo u noći između 25. i 26. marta na Lađevce, obližnju Katrgu, Otroke i Cvetke ispaljeno je 20 projektila

Objavljeno:

Verovatno da u Srbiji nema sela koje je pretrpelo toliko bombi koliko su Lađevci kod Kraljeva 1999. godine. Najviše ih je palo na pistu i hangare vojnog aerodroma, ali i među domove meštana.

Zastrašujući zvuk projektila, 86-godišnja Zlata Arnautović uz Katrge još uvek pamti. Danas strahuje i od zvuka putničkih aviona koji poleću sa obližnjih Lađevaca.

"Ne daj bože nikada, nikada više da dočekam. Drhtim još, šta ćeš. Svakoj sili, kako kažu, kapu skini“, kaže Zlata.

Te noći, 24. marta, prva raketa pala je na aerodromsku pistu, druga se srušila na kuću Arnautovića pred zoru, oko 4 sata. Za par minuta još jedna je napravila krater u dvorištu Jankovića. Oni gelere i danas prebrojavaju. Dva su još u telu njihovog sina.

"Lekari su pokušali to da mu suzbiju, ne može, kažu da izvade gelere, kost je prišla. Nisu smeli da mu izvade, jer bi ostao nesposoban“, navodi Ljilja Janković, selo Katrga kod Lajevaca.

"Probilo je plug, čelik je probilo, geleri, kamoli detetu meso. Još uvek ima parčića svuda, kada radimo nešto po njivi i bašti kopamo, skupljamo i bacamo“, dodaje Zoran Janković, selo Katrga kod Lađevaca.

Samo u noći između 25. i 26. marta na Lađevce, obližnju Katrgu, Otroke i Cvetke ispaljeno je 20 projektila. U hirurškim salama kraljevačke bolnice radilo se kao na traci. Na ortopediji u jednom trenutku nije imalo mesta za sve, priseća se Milan Vuković. Od povreda koje je zadobio u Lađevcima, četiri godine se borio da ponovo stane na svoje noge

"Sve su to traume za ljude, za civile, za porodice. Naravno, hrišćanski je oprostiti, ali zbog pokoljenja naših, zbog dece naše, ne smemo da zaboravimo“, ističe Milan Vuković.

Tokom 54 dana, koliko je Kraljevo bilo meta bombardera i kasetnih raketa, povređeno je 37 civila. Oštećeno je ili uništeno 1.750 objekata.

Bonus video:

02:13

AKO RUSIJA ODGOVARA ZA RATNE ZLOČINJE MORAĆE I NATO ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE! Eksperti: UN ne bi osnovale specijalni sud ZBOG OVOGA

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.