"SLIKE NE BLEDE": Hirurg iz "Dragiše Mišovića" ispričao kako je izgledalo raditi pod sirenama tokom BOMBARDOVANJA!
Goran Vasić, Foto: Printscreen/RTS

udar na institucije

"SLIKE NE BLEDE": Hirurg iz "Dragiše Mišovića" ispričao kako je izgledalo raditi pod sirenama tokom BOMBARDOVANJA!

Spasavani su svi pacijenti

Objavljeno:

Dr Goran Vasić, opšti hirurg iz KBC "Dr Dragiša Mišović", ustanove koja je pogođena u bombardovanju 1999. godine, kaže za RTS da je to bilo traumatično za sve zaposlene, ali da su bili u operacionoj sali i kada su se čule sirene i kada su se čule bombe koje su padale.

Bombe su, tokom agresije NATO-a 1999. godine, 78 dana padale i na zdravstvene ustanove. Radilo se pod sirenama, a onda je 20. maja 1999. godine NATO raketa u deset do jedan ujutru, pogodila Kliničko-bolnički centar "Doktor Dragiša Mišović". Poginulo je sedam gardista, troje pacijenata i čuvar. Uništena je zgrada neurologije, a oštećene su zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike.

I u toj situaciji spasavani su pacijenti. Sećanja na tu noć ne blede.

Dr Goran Vasić, opšti hirurg iz KBC "Dr Dragiša Mišović" kaže da se uvek nerado seća tog perioda i tih dana, jer je to zaista bilo nešto traumatično za sve ljude.

1 / 4 Foto: EPA STR as ow

"Bolnica je funkcionisala u svim segmentima, tada smo obustavili redovan rad na hirurgiji, redovne operacije, a radile su se sve hitne operacije, tako da smo vrlo često bili u operacionoj sali i kada su se čule sirene i kada su se čule bombe koje su padale. To nas nije ometalo. Bili smo u sali, posvećeni smo tome, radili smo ono što smo trebali da radimo, ono za šta smo obučeni", dodaje Vasić.

Gledali su, ističe, da imaju minimalan broj pacijenata. "Čim se steknu uslovi, puštali smo pacijente upravo iz bezbednosnih razloga", kaže Vasić.

"Pedeset osmog dana bombardovanja, u 50 minuta iza ponoći pala je bomba u samu zgradu neurologije i napravile krater od sedam metara. Zbrisana je zgrada neurologije", seća se Vasić.

Ističe da su sve žene i sve bebe iz porodilišta u najkraćem roku evakuisani.

"Učestvovali smo svi u tome i prebacili su ih u Narodni front, u Višegradsku radi daljeg oporavka", kaže Vasić.

13:05

VESNA DALA OBE NOGE DA BI SPASILA ĆERKU: Sve što sanja su proteze od 4,5 miliona dinara i da opet prohoda kao malo dete!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.