TITA NI BOMBA NIJE SPREČILA DA GOVORI U OVOM GRADU: Gledajte samo šta je rekao, nije se očekivalo (VIDEO)
Josip Broz Tito, Foto: Printscreen/Youtube/BRITISH PATHÉ

DOŽIVOTNI PREDSEDNIK

TITA NI BOMBA NIJE SPREČILA DA GOVORI U OVOM GRADU: Gledajte samo šta je rekao, nije se očekivalo (VIDEO)

Broz je tad prvi put napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima pa su mere obezbeđenja u Londonu morale da budu ogromne

Objavljeno:

Doživotni predsednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito 1953. godine bio je u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji, a ono što i sad privlači najveći pažnju jeste video-snimak na kom se čuje kako se tad obraćao na engleskom jeziku.

"Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije", rekao je Tito na obali Temze. Broz je tad bio prvi predsednik jedne socijalističke zemlje koji je posetio Veliku Britaniju.

Tito je na ostrvo došao brodom "Galeb", a dočekao ga je suprug tadašnje britanske kraljice Elizabete II, princ Filip, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Idn. Broz je tad prvi put napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima pa su mere obezbeđenja u Londonu morale da budu ogromne.

Lokacija kuće u kojoj je bio smešten bila je nepoznata, a kroz grad se vozio u blindiranim kolima. Međutim, poseta ipak nije prošla bez incidenta. Nedaleko od mesta gde je "Galeb" pristao u luci, eksplodirala je dimna bomba. Ulica je bila prekrivena dimom, ali je Tito seo u blindiran automobil i nastavio svoju posetu.

Mediji u Velikoj Britaniji pisali su tad da su dimnu bombu verovatno bacili pripadnici jugoslovenske emigracije koji su na ovaj način želeli da iskažu svoj protest.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.