DA LI SE SEĆATE OVIH SLADOLEDA? Ranije smo ih jeli KAO LUDI, a sad možemo SAMO DA IH SANJAMO! (FOTO) (VIDEO)
Sladoled, Foto: Profimedia, Printscreen/Kupindo, Facebook

strefiće vas nostalgija

DA LI SE SEĆATE OVIH SLADOLEDA? Ranije smo ih jeli KAO LUDI, a sad možemo SAMO DA IH SANJAMO! (FOTO) (VIDEO)

Hladiša, Bolero, Twinny, Tiger, Nogger Jogg, Jolly... Zvuče li vam poznato ova imena?

Objavljeno:

Usta vam se razvlače u osmeh, mljackate, curi vam voda na usta... Sve to su odlični znaci da vas je strefila nostalgija za sladoledima vašeg detinjstva!

Za razliku od današnjih dana kada je ponuda ovog letnjeg slatkiša žestoka, pre nekoliko decenija nije moglo mnogo da se bira. Zapravo, tek kasnije smo shvatili da su mnogi imali ukus zaleđenog mleka i preliv od margarina sa ukusom kakaa.

Neki od njih su, uz izvesne popravke, preživeli sve te decenije, dok je ukus nekih sladoleda iz prošlih vremena ostao samo u sećanju. Zato smo napravili listu onih kojih više nema, a o kojima i danas kruže legende.

1. Hladiša

Bio je poput Rumenka samo narandžasto-oker boje i sa ukusom kajsije. Prilično vodnjikav, pa ga je tada retko ko kupovao iako je bio najjeftiniji. No, i pored toga malo mu je nedostajalo da ga potrošači 2013. izaberu u "Retro baražu" za sladoled koji će Frikom ponovo praviti. Inače, na njegovom omotu je bio lav sa gornje reklame.

2. Tiger

Gde je lav, tu je i tigar. Taj sladoled je "za dlaku" izgubio od Stopija u pomenutom izboru, te su mnogi njegovi ljubitelji ostali uskraćeni za njegov kam-bek u frižidere. Sladoled je bio sličan Kapriju, samo što je imao žuto punjenje sa ukusom pomorandže umesto jagode.

3. Bolero

Za njim nema ko ne tuguje. Na društvenim mrežama i dalje suze rone kad im se on pomene. Sad da pitate ove iz Frikoma zašto ga nema u ponudi - ne bi znali da vam kažu! Čokolada unutra, u međusloju i spolja, pa ko ga ne bi voleo?!

5. Nogger Jogg

Mlađi brat Bolera, ali je bio preskup za dečije mogućnosti. Imao je spoljni sloj čokolade sa lešnikom ili bademom, pa kremasto punjenje od vanile, a sredina je, takođe, ponovo od čokolade.

6. Meda & Zeka

Iako su mališanima bili dopadljivi po izgledu, nisu se proslavili jer niko ne voli slatkiš sa previše ukusa leda. Tako se taj Pekabelin kratki eksperiment završio neslavno. Poput Hladiše sa početka priče i oni su bili namenjeni deci sa skromnijim džeparcem.

7. Twini i Twini tropico

Poput sijamskih blizanaca ova ledena poslastica je bila spojena i na dva štapića. Prva verzija je bila isključivo voćna u zeleno-narandžastoj kombinaciji (limun-pomorandža), dok je Tropico imao i malo čokoladnog preliva na vrhu. Kako god bilo, kad bi počeli da jedete ovaj sladoled, oni bi se topio i razdvajao, pa ste imali pune ruke posla sa njim.

8. Loptica

Plastična ambalaža i neizbežna kašičica bili su veći doživljaj od samog slatkog punjenja koje je bilo ukusa vanile. Nakon što bismo ga pojeli, loptica se obavezno oprala i služila za igranje u pesku. Volele su ga neke tate jer je ova ambalaža savršeno pasovala za kuku na automobilima.

9. Miss

Ako sudite na osnovu slike razlike između njega i Kaprija nema. Spolja čokolada, unutra vanila, a srce crveno voćno punjenje. Možda je zato i poklekao pred popularnijim izdanjem koje se pravi još od 1978. godine

10. Džoli

Na ambalaži je bio pajac, a unutra tri sloja voćnog ukusa. Kao i ostali rođaci Rumenka i Hladiše i od njega su trnuli zubi koliko je bio leden. Koje su tačno bile arome crveni, žuti i ljubičasti sloj - teško da će se neko setiti.

11. Nutty

Preteča "sendvič" sladoleda koja se pojavila u prvoj polovini devedesetih. Čokoladni preliv sa lešnicima, a unutra smeđi fil sličnog ukusa. Karijera mu je kratko trajala, pa je sećanje na njega ostalo samo u ovakvim reklamama.

U jeku priče o zdravoj ishrani, kalorijama i sličnim zaluđivanjima, Frikom je počeo da pravi čitavu paletu voćnih sladoleda čija vam imena govore i kakvog su ukusa bili. Mada su neki od njih imali verne fanove, ti proizvodi su trajali tek sezonu ili dve.

12. Njofra

Da ne bude kako nismo jeli druge sladolede sem srpskih, evo i jednog Ledovog. Poput Rum-koktela i Njofra je imao kakao preliv i punč punjenje. I on se nedavno vratio na hrvatsko i bosansko tržište, ali u sasvim drugačijem pakovanju. Ipak, mi vas podsećamo na onog starog Njofru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.