VEČERAS OČEKUJTE VELIKI PAD TEMPERATURE! Meteorolog Ristić otkrio do kada će trajati ovaj VREMENSKI ROLERKOSTER!
Ivan Ristić, Foto: Printscreen/RTS

SUNCE, KIŠA, SNEG...

VEČERAS OČEKUJTE VELIKI PAD TEMPERATURE! Meteorolog Ristić otkrio do kada će trajati ovaj VREMENSKI ROLERKOSTER!

Nad zapadnom i jugozapadnom Evropom nalazi se polje visokog vazdušnog pritiska

Objavljeno:

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu vremensku prognozu za drugu polovinu marta.

Ristić ističe da je polje niskog vazdušnog pritiska iznad severa i sveroistoka kontitnenta i da to uslovljava obilne snežne padavine i veoma niske temperature i do -15°C.

Nad zapadnom i jugozapadnom Evropom nalazi se polje visokog vazdušnog pritiska, pod čijim uticajem preovlađuje vedro vreme sa prijatnim prolećnim, ponegde i pravim letnjim temperaturama, koje u Španiji u okolini Valensije dostižu i do 30°C.

Zahlađenje kreće večeras

U noći između utorka i srede duboka visinska dolina koja se spušta sa severa usloviće formiranje ciklona u Đenovskom zalivu i priliv hladne vazdušne mase sa severozapada, koji će doneti osetno zahlađenje i padavine čitavom Balkanu. Susnežica i sneg mogu se očekivati i u nižim predelima. Kasnije tokom sedmice ciklon sa Atlantika stacioniraće se nad zapadnom Evropom i donositi joj padavine, dok će se termobarički greben premestati ka istoku i doneće stabilizaciju vremena na Balkan. Već od petka hladan vazduh ustupiće mesto toplijoj vazdušnoj masi, te ćemo ponovo uživati u sunčanom vremenu i prijatnim prolećnim temperaturama.

U sredu, 15. marta pre podne kiša u celoj zemlji, koja će popodne na planinama preći u susnežicu i sneg. U večernjim satima i tokom naredne noći susnežica i sneg ponegde i u nižim predelima centralne i južne Srbije. U Beogradu velike šanse za pahulje naročito u višim delovima grada izmedju 18-22 h.

Na jugu zemlje biće uslova za pljuskovite padavine. Duvaće jak severozapadni vetar sa udarima jačine i do 17m/s. Sa severozapada nam stiže zahlađenje. Minimalne temperature u večernjim časovima od -1°C do 4°C, maksimalne u prepodnevnim časovima od 8°C do 14°C. U noći ka četvrtku postepeni prestanak padavina i razvedravanje u Vojvodini.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

U subotu, 18. marta vedro i sunčano vreme tokom celog dana. U Pomoravlju i Podunavlju umeren do pojačan jugoistočni vetar. Temperature će i dalje biti u porastu. Minimalne temperature će se kretati od -1°C do 4°C, a maksimalne od 10°C do 15°C. U nedelju, 19. marta pretežno sunčano i relativno toplo. Pre podne umeren vetar južnog i jugoistočnog smera koji će u poslepodnevnim satima biti u slabljenju. Topao vazduh sa jugozapada nastaviće da podiže živu u termometru pa će se minimalne temperature kretati u intervalu od 1°C do 7°C, a maksimalne od 15°C do čak 20°C.

Vremenska prognoza za sledeću sedmicu

Veći deo sledeće nedelje ostajemo pod uticajem visinskog grebena i toplogm vazduha koji će usloviti malu, povremeno i umerenu visoku oblačnost i relativno toplo vreme. Vetar slab južni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura u daljem manjem porastu i sredinom sledeće nedelje kretaće se od 18°C do 23°C.

Postepena promena vremena kreće za naredni vikend, 25. i 26. marta, kada se očekuje postepeno naoblačenje sa kišom i manjim padom temperature. Vetar u skretanju na severozapadni. Zatim do kraja marta promenljivo osetno svežije sa smenom sunca i oblaka koji će donositi kišu u nižim predelima i sneg na planinama maksimalna temperatura biće od 7°C do 12°C.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.