PACIJENT NE SME DA ČEKA: Doktor Mladen je REKORDER u DAVANJU KRVI i omiljeni među Vranjancima, SVAKA ČAST MAJSTORE
dr Kostić, Foto: Filip Plavčić, Printscreen/RTS

svaka čast!

PACIJENT NE SME DA ČEKA: Doktor Mladen je REKORDER u DAVANJU KRVI i omiljeni među Vranjancima, SVAKA ČAST MAJSTORE

Doktor Mladen je više godina i volonter Crvenog krsta gde pomaže mlađim volonterima i učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama

Objavljeno: 09:32h

Dobrovoljno davanje krvi spasava živote i neophodno je širom sveta. U našoj zemlji prošle godine prikupljeno je gotovo 207.000 jedinica krvi. U Vranju, među davaocima ima dosta rekordera, a jedan od njih je doktor Mladen Kostić, koji je do sada dao 48 litara krvi.

Poslednju akciju propustio je zato što je dragocenu tečnost dao pre nepuna tri meseca. Do sada je doktor Mladen Kostić iz Vranja krv dao 106 puta, prvi put u srednjoj školi.

"Radim u zdravstvu i znam koliko znači dati krv, znam koliko znači kada nema krvi , a hitno je da se da u tom trenutku krv. Pacijent ne sme da čeka krv, krv mora da čeka pacijenta", poručuje dr Kostić.

Doktor Mladen u Vranju je omiljeni lekar - u Zdravstvenom centru kao otorinolaringolog radi više od trideset godina.

"Posao je naporan. Evo i danas smo pregledali oko 60 ljudi. Ima dosta bolesnih, dosta ima komplikacija posle preležane korone što se tiče pada sluha, probleme maligniteta, malo u onom periodu korone se to zapostavilo, ljudi nisu dolazili", kaže dr Kostić.

dr Kostić
dr Kostićfoto: Printscreen/RTS

Osim doktora Mladena, ima još dosta Vranjanaca koji su višestruki davaoci.

"Meni dobro, a i utoliko je draže što znamo da nekome nekad smo pomogli. Čak sam bio u situaciji kada je i u mojoj porodici bila potrebna ta krv. Pozvao sam transfuziju i oni su tada odmah nama izašli u susret", navodi Saša Stošić, višestruki davalac krvi iz Vranja.

Davanje krvi
Davanje krvifoto: Filip Plavčić

Sekretar Crvenog krsta u Vranju Tomislav Stefanović ističe da je u akcijama dobrovoljnog davanja prikupljena 3881 jedinica krvi, što je za oko 20 odsto više u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

"Taj procenat prikupljenih jedinica krvi u prošloj godini u odnosu na ukupan broj stanovnika je 4,65 procenata", napominje Stefanović.

Doktor Mladen je više godina i volonter Crvenog krsta gde pomaže mlađim volonterima i učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama.

(Espreso / RTS, Danijela Manić Stojiljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.