SREMSKA MITROVICA MEĐU LIDERIMA U UPRAVLJANJU OTPADOM: Na putu do grada sa nula otpada (FOTO/VIDEO)
ilustracija, Foto: Grad Sremska Mitrovica

USPEŠAN PROJEKAT

SREMSKA MITROVICA MEĐU LIDERIMA U UPRAVLJANJU OTPADOM: Na putu do grada sa nula otpada (FOTO/VIDEO)

Grad je odlučio da ovaj projekat razvija i u prigradskim naseljima i seoskim sredinama, pa se tako započelo sa podelom dve hiljade plavih kanti za plastiku, papir i metal u Laćarku

Objavljeno:

Grad Sremska Mitrovica je prošle godine ušao u projekat “O-dva-ja-mo” koji se sprovodi uz pomoć ambasada Kraljevine Švedske i Evropske unije u Srbiji, kojim je u ovom gradu pokrenuta kućno odvajanja otpada za reciklažu u vidu plavih kanti za plastiku, papir i kućni metal. Tim povodom Sremsku Mitrovicu je posetila generalna direktorica Švedske internacionalne kancelarije za razvoj Korin Jamptin i pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić, jer je Sremska Mitrovica prepoznata kao lider u Srbiji i među najperspektivnijim gradovima u oblasti zaštite životne sredine. Predstavnici Grada i gosti su posetili regionalnu deponiju gde je porkenuta linija za separaciju sekudarnih sirovina.

“Na našoj regionalnoj deponiji počinje sa radom linija za separaciju otpada sa svim prikupljenim količinama primarno odvojenog otpada. Imamo zadovoljstvo da pokažemo koliko je Mitrovica daleko odmakla i koliko je spremna da primeni ovaj proces separacije i reciklaže otpada. Mogu da kažem da i sugrađani daju sve od sebe da odvajaju otpad u kućnim uslovima, prikupljene količine su impozantne iz meseca u mesec, ali ono što je nama najbitnije da je čistoća oko 90%, znači da stvarno su ljudi shvatili koliko je bitno da odvajaju otpad, da sve ono što može ponovo da se preradi, a što neće završiti trajno na deponiji se izdvaji, znači da ne pretrpavamo deponiju, da ne odlažemo trajno otpad koji može ponovo da se preradi” kaže Tamara Milković iz JKP “Komunalije” za Sremska Mitrovica živi.

1 / 4 Foto: Grad Sremska Mitrovica

Iako je projektom planirano da samo urbana sredina učestvuju u procesu separacije i reciklaže, Grad je odlučio da ovaj projekat razvija i u prigradskim naseljima i seoskim sredinama, pa se tako započelo sa podelom dve hiljade plavih kanti za plastiku, papir i metal u Laćarku. To nije sve, Milković ističe da su namerni da uđu i u drugu fazu projekta, a otkriva i o čemu se radi.

“Naši dragi gosti iz Švedske internacionalne kancelarije za razvoj i Ministarstva za zaštitu životne sredine su prepoznali naš napor i nameru da budemo grad sa NULA otpada. Oni su naš grad prepoznali kao jedan od vodećih i najspremniji da ovaj sistem primarne separacije odnosno odvajanja otpada se razvije u najvećoj mogućoj meri. Ono što planiramo jeste da se okrenemo i ka selima i da se sav ovaj otpad reciklira na nivou cele teritorije koja spada pod Sremsku Mitrovicu. A druga faza ovog projekta jeste da mi počinjemo da razmišljamo i o odvajanju organskog otpada”, zaključila je Milković za Sremska Mitrovica živi.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.