PROBLEMI SA HERPESOM JAVLJAJU SE IZ VIŠE RAZLOGA: Doktorka Tiodorović detaljno objasnila od čega zavisi povratak!
Herpes, Foto: Profimedia

pad imuniteta

PROBLEMI SA HERPESOM JAVLJAJU SE IZ VIŠE RAZLOGA: Doktorka Tiodorović detaljno objasnila od čega zavisi povratak!

Primarna infekcija VZV najčešće nastaje u detinjstvu i tada se manifestuje u vidu varičele

Objavljeno:

Zbog pada imuniteta, prehlade koja se javlja u zimskom periodu, postojanja neke bolesti, ali i zbog stresa, može se javiti problem sa herpesom. Uglavnom se pojavljuje oko usana, ali i na bilo kom delu tela,a u zavisnosti od progresije može se pojaviti čak i u usnoj duplji.

Bol, peckanje, stvaranje rana, sve su to propratni simptomi koji prate ovo stanje, a koje može proći za pet do sedam dana, ako se pirimeni pravilna terapija. Uzoroci nastanka su brojni.

Dermatovenerolog prof. dr Danica Tiodorović, potpredsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije objašnjava za "Blic" da herpes zoster nastaje kao posledica reaktivacije, odnosno ponovne aktivacije virusa varicellae zoster (VZV) koji se nalazi u senzitivnim ganglijama.

Kako objašnjava, primarna infekcija VZV najčešće nastaje u detinjstvu i tada se manifestuje u vidu varičele, odnosno ovčijih boginja. Iz promena na koži i sluzokožama VZV se transportuje duž nerava i smešta u vidu latentnog oblika u ganglijama spinanih živaca.

Danica Tiodorović
foto: Printscreen/youtube/RTSOrdinacija-Zvanični kanal

- Da bi se ovaj virus ponovo aktivirao potrebni su provocirajući faktori poput stresa, medikamentozne imunosupresije (imunosupresije izazvane lekovima), HIV/AIDS, imunodeficijencije (pada imuniteta), hronične bolesti, limfoma, traume ili zračenja. Bolest se češće javlja kod odraslih osoba sa porastom incidence poslednjih godina. Incidenca herpes zostera trenutno se procenjuje na 1,3 do 3,4 na 1000 stanovnika - objašnjava profesorka Tiodorović.

Klinička slika herpes zostera tipično počinje osećajem bola i neprijatnosti u zahvaćenom predelu, poznatom pod nazivom dermatom. Ovi simptomi rezultat su zahvatanja nerva.

- Moguća je i opšta slabost, umereno povišena temperatura i osećaj pečenja. Najčešće su zahvaćeni segmenti torakalnih i lumbalnih živaca ali mogu biti zahvaćni i ostali živci poput trigeminalnog živca. S obzirom da se ove subjektivne tegobe ne javljaju istovremeno sa promenama na koži, lekar može posumnjati na druge bolesti poput čira ili intestinalne opstrukcije, kamena u bubregu (bubrežnih bolesti) i drugih bolesti. Ovakva situacija u kliničkoj praksi nije retkost. Iako dijagnozu herpes zostera ne možemo isključiti u ovakvim slučajevima, definitivna dijagnoza ove kožne bolesti može se postaviti tek pojavom karakterističnih promena na koži. Nakon 1-5 dana nakon pojave bolova nastaju promene na koži - objašnjava profesorka.

Ove promene se tipično javljaju jednostrano, duž zahvaćenog dermatoma i menifestuju se ovalnim crvenkastim plakovima na kojima su grupisani mehurići veličine 2-5 mm, koji se vremenom mogu pretvoriti u gnojanice koje pucaju i koje bivaju pokrivene krustama.

Herpes
foto: Profimedia

- Ove promene na koži najčašće nastaju tokom 2 do 3 dana. Pored promena na koži i subjektivnih tegoba u vidu bolova i žarenja koje su posledica zahvaćenog nerva, nekada se mogu uočiti uvećane limfne žlezde. S obzirom da se kod herpes zostera pored promena na koži javlja i zahvatanje nerva, najčešća komplikacija herpes zostera upravo je tkz postherpetična neuraligija koja podrazumeva bol u predelu zahvaćenog nerva koji ponekad može trajati mesecima pa čak i godinama - dodaje profesorka Tiodorović.

Moguće komplikacije

Retko kao komplikacija herpes zostera može se javiti paraliza mišića zahvaćene regije. Pored klasične manifestacije herpes zostera, ova bolest može zahvatiti trigeminalni nerv i tada se naziva oftalmičnim zosterom.

- Pored crvenila i bola ove promene su praćene i otokom gornjeg kapka. Kao komplikacija ove lokalizacije herpes zostera javlja se konjuktivitis, keratitis, uveitis a nekada i paraliza mišića. Kod ovog oblika bolesti obavezna je kosultacija i lečenje od strane oftalmologa. Herpes zoster se javlja u najvećem broju slučajeva na koži, mada retko se može javiti i u usnoj duplji kada ga nazivamo oralni zoster. Zbog same specifičnosti regije i kožne manifestacije su drugačije i prezentuju se u vidu crvenih užarenih rana u predelu tvrdog nepca ili jezika. Kod zahvatanja slušnog živca nastaje bol u uhu, zujanje, vrtoglavica a kod nekim bolesnika i privremeni gubitak sluha - objašnjava naša sagovornica.

Ovakva klinička prezentacija poznata je pod nazivom Ramsay-Huntov sindrom.

Dijagnoza i lečenje

Što se tiče same dijagnoze, karakteristična klinička slika koja se sastoji od crvenih plakova posejanih vezikulama i subjektivni osećaj bola i peckanja lako dovodi do postavljanja pravile dijagnoze.

- Lečenje herps zostera zasniva se na antivirusnoj terapiji koja podrazumeva primenu sistemske terapije koja traje uglavnom 7 dana. Ova terapijska šema je podložna izmenama, naročito ako su imunosuprimirani bolesnici u pitanju. Pored antivirusne terapije, daju se analgetici u slučaju bolova,zatim polivitaminska terapija dok se lokalno aplikuje lokalna antivirusna terapija ili preparati na bazi cinka. U lečenju postherpetične neuralgije može se primeniti dugoročna terapija antidepresivima ili antiepilepticima - zaključuje profesorka Tiodorović.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.