DOKTORKA HITNE POMOĆI SE UPRAVO OGLASILA I UPOZORILA: Ako osetite ovo, odmah pozovite lekara!
Svrab kože, Foto: Printskrin/RTS

ovo je važno

DOKTORKA HITNE POMOĆI SE UPRAVO OGLASILA I UPOZORILA: Ako osetite ovo, odmah pozovite lekara!

Iako građani žele uglavnom sami da opisuju svoje tegobe, veoma je važno da prate pitanja lekara, a često je među pitanjima i da li osećaju svrab

Objavljeno:
  • 2

Kada građani pozovu Hitnu pomoć važno je da daju detaljan opis tegoba i ne treba da se čude kada ih lekari pitaju da li osećaju - svrab.

Iako građani žele uglavnom sami da opisuju svoje tegobe, veoma je važno da prate pitanja lekara, a često je među pitanjima i da li osećaju svrab.

Doktorka Danijela Jeftić iz Hitne pomoći ističe da postoji svrab koji građani ne treba da prenebregnu.

"Mimo svraba kod alergije, mimo svraba koji se javlja kod dijabetičara koji može da bude prvo upozorenje, mimo svraba kod herpesa ili kod skleroze multipleks kao iritacija nerva ili kada smo nervozni – postoji nešto što se zove sistemski svrab", navodi Jeftićeva za RTS.

Letnje infekcije kože

Objašnjava da sistemski svrab posledica čitavog unutrašnjeg stanja gde koža kao naš najveći organ daje signal i te signale treba da pratimo.

"Može da upozori na rad bubrega, takozvani ureminski svrab, svrab koji se javlja posle toga kod bolesnika na dijalizi, na bolesti jetre i na bolesti krvi – kao što su limfomi i hronične leukemije, a takođe svrab se javlja i kod nekih drugih maligniteta, kod tumora mozga i kod povreda glave", kaže Jeftićeva.

Ukazala je da je tokom noći bilo dosta poziva dijabetičara najčešće zbog hipoglikemije i savetovala ih da u tom slučaju stave med duž unutrašnje strane donje usne i obraza, jer preko sluznice se resorbuje skoro istom brzinom kao da je data venska injekcija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media