BITNO JE DA ZNATE: Dr Adamović otkrio važnu stvar o HERPESU
Lekari ilustracija, Foto: Profimedia

zdravlje

BITNO JE DA ZNATE: Dr Adamović otkrio važnu stvar o HERPESU

Stres i fizički napor mogu da pokrenu virus. On može biti virulentniji, tako da organizam nije u stanju da ga drži pod kontrolom

Objavljeno: 17:18h

Kako u izjavi za "Novosti" kaže primarijus dr Aleksandar Adamović, specijalista dermatovenerolog, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, u Beogradu, herpes jednostavno prati imunitet svog domaćina i kada se jednom naseli, još u detinjstvu, on živi tu i nekome pravi često probleme, a nekome ređe.

Stres i fizički napor mogu da pokrenu virus. On može biti virulentniji, tako da organizam nije u stanju da ga drži pod kontrolom.

- Ovaj virus spada u one bolesti koje ako lečite, traju sedam dana, a ako ne lečite traju nedelju dana. LJudi se često žale da dobijaju herpes odmah po odlasku na more, to je tačno jer UV zračenje obara lokalni imunitet, što je dovoljno da se virus izmigolji i napravi problem. Važno je znati da se ne radi o nekom strašnom padu imuniteta ili da će neko da oboli od teške bolesti. To je samo trenutno manja kontrola virusa koji je tu od ranije. Postoji i herpes zoster koji se javlja jednom u životu, ali može da se javi i drugi put kod vrlo teških oboljenja, a to je zaista ozbiljan pad imuniteta - objašnjava primarijus dr Aleksandar Adamović.

Postoje lekovi koji ne dozvoljavaju virusu da "izađe" u vidu herpesa ni kada organizam nije u stanju da ga drži pod kontrolom. Neki postoje i u obliku masti i tableta, pa se ili mažu ili piju, ali najidealnije je da i jedno i drugo deluju u isto vreme, dok se preventivno mogu konzumirati vitamini (B kompleks ), stav je dr Adamovića.

Pojava herpesa zavisi i od načina života, on često može da bude propraćen prehladom ili kijavicom. Herpes u tom slučaju izlazi jer se organizam više angažovao da se odbrani, i tada nastaje promena. Uz herpes se obično kod dece može javiti temperatura, ali to je vrlo retko i blago, najveći problem je u tome što je ova infekcija dosadna.

05:02

BRZE VESTI 10.07.2021. 11:55

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.