ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Kosovski film o borbi i istrajnosti žena - "HIVE"
Hive, Foto: PrintScreen/ YouTube/ ZeitgeistFilms

preporučujemo

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Kosovski film o borbi i istrajnosti žena - "HIVE"

Ovo nije još jedna priča o ratu

Objavljeno:

Espreso preporuka ovog puta donosi kosovski film Hive autorke Blerte Bešoli.

Hive je priča o izvitoperenju rodnih uloga usled nestanka "glave kuće" zbog rata, a suštinski to je film o patrijarhalnim strukturama koje nadilaze rat po svojoj štetnosti.

Rediteljka ispituje život žena u jednom selu nakon rata na Kosovu - načine na koje se one adaptiraju na postratni život i nedostatak muškarca kraj sebe. Razmišljajući o hijerarhijskim podelama, Bešoli ne stavlja akcenat na sam rat, već preispituje žrtve i prepreke na koje su žene Kosova pre, tokom i posle rata nailazile a nema veze sa puškom.

1 / 5 Foto: PrintScreen/ YouTube/ ZeitgeistFilms

Kako joj je muž nestao, a kako posle saznajemo i poginuo, tokom rata na Kosovu, Fahrije mora da se stara o svojoj porodici - deci i svekru. Ona pokušava da se izbori sa konzervativnom okolinom, da pokrene "ženski posao" i zaista bude priznata kao "glava porodice".

U njenoj transformaciji simbol potpune epmancipacije predstavlja košnica za koju je pre rata isključivo bio zadužen njen muž. Kada u mrtvačnici dobija potvrdu da joj je muž umro Fahrije shvata da svaka nada i strah o povratku u pređašnje odnose pada u vodu.

Hive
Hivefoto: Wikipedia/ Hive (film)

Fahrijino suočavanje i prevazilaženje staha od košnice predstavljene su kao svojevrsni ulazak u svet odraslih, kao krštenje ili inicijacija koja suštinski menja junakinjin položaj u porodici i društvu.

Put do preobražaja i potpunog odletanja iz patrijarhalnog kaveza popoločan je seksizmom, nasiljem, ali i hrabrošću žena sa Kosova.

Ko treba da odgleda Hive?

Svako ko želi da pogleda priču o poteškoćama ljudi sa naših prostora a dosta mu je čisto ratne tematike.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.