ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Ne shvatajte istoriju ozbiljno - "MONTI PAJTON I SVETI GRAL"
Monti Pajton i Sveti gral, Foto: printscreen/youtube/hd retro trailers, Wikipedia

preporuka

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Ne shvatajte istoriju ozbiljno - "MONTI PAJTON I SVETI GRAL"

Ukoliko verujete u legendu da današnji humor ne bi izgledao isto bez Montipajtonovaca, ovo je film za vas

Objavljeno:

Espreso vas danas vodi u 1975. godinu kada je poznata humoristička "trupa" stvorila remek delo komedije - Monti Pajton i Sveti gral (Monty Payton and the Holy Grail).

Stvarajući nove principe odnosa prema istorijskom a u skladu sa postmodernističkim duhom Montipajtonovci su "uveli" britkost i pojam "edgy" u komediju.

Kroz serijal Leteći cirkus Montija Pajtona (Monty Python's Flying Circus) pokazali su da ne postoji tema koju je nemoguće ironijski preispitati. Apsurdnost i posve dečje šale postale su temelj njihovog humora.

Leteći cirkus Montija Pajtona
Leteći cirkus Montija Pajtonafoto: Wikipedia

Kritikujući svakodnevicu kapitalističkog sistema, u seriji su izvitoperili pojam birokratskog sistema, međuljudskih odnosa i istorijske činjenice. Na taj način, ukazali su na besmisao liberalnog poretka.

Polazeći od ideje da istorija jednog naroda nije samo stub koji povezuje i označava naciju, Montipajtonovci napravili su film Monti Pajton i Sveti gral.

Uzimajući priču o kralju Arturu i njegovim vitezovima, priču koja ima mitološki značaj za Britaniju, ova "trupa" karikirala je značaj legende. Kralj i podanici koji u nedostatku konja koriste kokos kako bi napravili zvuk galopa po kome bi ih građani prepoznali, konstatacija seljana da niko Artura nije izabrao za vladara, vitez koji ne priznaje da je izgubio borbu i kad mu je od tela ostao samo trup - sve to jeste koncizno i vrcavo preoblikovanje istorije.

1 / 4 Foto: PrintScreen/ YouTube/ HD Retro Trailers

Razlog zašto su Montipajtonovci tako preslagali istorijske i mitološke momente jeste u njihovoj iskrenoj ideji da ukažu koliko je nelogično da se ljudsko biće odredi prema nečemu što je vekovima iza njega. Kroz "edgy" humor posramljuje se ideja nacionalizma i imperijalističke podele sveta prema onom prošlom. Ismejava se način na koji liberalno društvo kontroliše narod.

Ko treba da gleda ovaj film?

Svako ko uživa u humoru South Park-a, Top liste nadrealista, Buksovaca - svi su oni svoju inspiraciju i tehniku pronašli u delu Terija Džounsa, Džona Kliza, Majkla Pejlina, Grejama Čepmena, Erika Ajdla i Terija Gilijama.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.