SUTRA POČINJE KAŽNJAVANJE: Kamere će sve snimiti, kazna za ovaj PREKRŠAJ i do 40.000 dinara ili zatvor!
Saobraćajna policija, Foto: MUP

VOZAČI, OPREZ!

SUTRA POČINJE KAŽNJAVANJE: Kamere će sve snimiti, kazna za ovaj PREKRŠAJ i do 40.000 dinara ili zatvor!

Kazne nikad oštrije

Objavljeno:

Saobraćajna policija od sutra, 10. februara, počinje sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Kako će sve ovo da izgleda u praksi i kakve su sankcije, istraživala je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović sa sagovornikom Dejanom Stevićem iz MUP-a Srbije.

Semafor
Semaforfoto: Emilija Jovanović, Profimedia

- Krećemo sa automatskom detekcijom prekršaja na desetak lokacija. Najpre kontrolišemo prolazak na crveno svetlo, a u drugoj fazi koja počinje uskoro počećemo kontrolu prekoračenja brzine u zoni raskrsnice. Ovaj sistem će pomoći i u kontroli korišćenja sigurnosnih pojaseva i mobilnih telefona - kaže potpukovnik MUP Dejan Stević.

Očekivanja u sektoru saobračajne policije MUP-a Srbije su velika, kaže sagovornik za Kurir.

- Očekujem izuzetnu efikasnost, ovo su najmoderniji sistemi za detekciju prekršaja. U gradu Beogradu gde je najfrekventniji saobraćaj, policijski službenici u proseku dnevno procesuiraju dva vozača za prolaz na crveno svetlo. Mi smo tokom ove faze testiranja sistema detektovali između 60 i 70 prolazaka - dodaje Stević.

Saobraćajni policajac
Saobraćajni policajacfoto: MUP

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.