VIŠE OD 600 KAMERA POSTAVLJENO ŠIROM BEOGRADA: Pored prolaska na CRVENO, snimaće se i OVI PREKRŠAJI
Semafor, Foto: Emilija Jovanović, Profimedia

DETALJI!

VIŠE OD 600 KAMERA POSTAVLJENO ŠIROM BEOGRADA: Pored prolaska na CRVENO, snimaće se i OVI PREKRŠAJI

Kamere u sistemu video-nadzora grada Beograda su postavljene na vise od 600 lokacija koje su objavljene na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova

Objavljeno: 21:25h

Povodom novog zakona o bezbednosti saobraćaja u Beogradu je postavljeno više od 600 kamera na desetak lokacija, a u pitanju je razvijeni softver za automatsku detekciju prelaska na crveno svetlo. Kontrola vozača počinje od petka, navode iz Saobraćajne policije.

"Kamere u sistemu video-nadzora grada Beograda su postavljene na vise od 600 lokacija koje su objavljene na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova, od čega je vise od 300 raskrsnica. Kamere mogu dokumentovati sve prekršaje koji se mogu otkriti neposrednim opažanjem (nekorišćenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korišćenje telefona za vreme vožnje, nepropisno prestrojavanje, nepropisno preticanje, nezaustavljanje vozila na znak crvenog svetla na semaforu, skretanje ili kretanje vozila u zabranjenom smeru i sl.)", rekli su iz MUP-a za MONDO.

Vlasnici, odnosno korisnici vozila kojima je učinjen prekršaj pozive dobijaju najčešće u roku od par nedelja do par meseci, dok je Zakonom o prekršajima propisano da taj rok ne može biti duži od jedne godine.

Semafor
foto: News1/ Aleksandar Jovanović

"Prolazak na crveno svetlo semafora mogu dokumentovati sve kamere koje su postavljene na takvoj poziciji ispred raskrsnice da mogu jasno snimiti vozila koja prilaze raskrsnici i semafor na kome se jasno može videti boja uključenog svetla, a takvih raskrsnica u Beogradu je vise desetina. U prvoj fazi, softver koji će automatski izdvajati snimke vozila koja prođu na crveno svetlo semafora, instaliran je na desetak raskrsnica", pojasnili su iz MUP-a.

Kamere neprekidno snimaju saobraćaj 24 časa dnevno.

Saobraćajna policija će vlasniku vozila uputiti poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom, a ako vlasnik nije upravljao vozilom mora dostaviti overenu izjavu iz koje se može utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja.

Saobraćajna policija
foto: MUP

Kazne za prekršaj su od 100.000 do 120.000 dinara ili zatvor u trajanju od 15 dana. Kamere detektuju i kretanje u suprotnom smeru, nepropisno prestrojavanje, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje ili nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

Očekuje se da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja biti izglasan u martu, a predviđa i privremeno oduzimanje vozila za najteže prekršaje.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.