ZA 1 NARODNI SRPSKI OBIČAJ VEĆINA MLADENACA NIJE NI ČULA: Tiče se UROKA
ilustracija, Foto: RINA

TRADICIJA

ZA 1 NARODNI SRPSKI OBIČAJ VEĆINA MLADENACA NIJE NI ČULA: Tiče se UROKA

Srpske svadbe su skup religijskih, mitoloških i magijskih radnji, protkanih folklornim sadržajima

Objavljeno:

Današnji parovi gledaju da po svaki cenu izbegnu stare običaje koji su se nekada strogo poštovali na svadbama.

Narodno verovanje je da je najbolje svadbu da pravite u septembru u crkvi jer će vam život biti dobar i bogat.

Vremenom mnogi običaji su se izgubili, ali su se i vraćali prilagođeni savremenom društvu.

Srpske svadbe su skup religijskih, mitoloških i magijskih radnji, protkanih folklornim sadržajima.

Svadba
foto: RINA

Jedan od najpoznatijih običaja na svadbama je gađanje jabuke. Naime, kada mladoženja ide po mladu, običaj je da mladin otac postavi jabuku na najviše drvo u dvorištu, a mladoženja ne može da odvede mladu iz doma dok ne pogodi jabuku.

Drugi običaj s jabukom je da se ona napuni novčićima i prilikom ulaska u kuću baca se preko krova zbog sreće.

Pri dolasku u mladoženjinu kuću svekrva nevesti daje sito sa žitom. Nevesta žito baca sa sve strane ispred kućnog praga, a sito baca na krov. Verovalo se ako sito ostane na krovu, brak će biti plodan i uspešan, a ako padne, mlada i mladoženja će se brzo rastaviti.

Mlada na dan venčanja ne bi trebalo da nosi bisere jer oni simbolizuju suze. Ako ih bude nosila verovanje kaže da će tokom braka nesrećna.

Predanje takođe kaže da pre odlaska u crkvu mlada treba da nazdravi sa svatovima. Piće pije iz staklene čaše i baca je na pod. Ukoliko se čaša razbije rodiće muško dete, a ako se ne razbije rodiće žensko dete.

Svadba, Venčanje, Mladenci, Mlada, Mlađoženja
foto: Profimedia

Nakon što se mlada i mladoženja izjasne da su saglasni da stupe u brak običaj je da neko od supružnika nagazi drugog. Onaj ko to uradi prvi vodiće glavnu reč u kući.

U nekim delovima Srbije običaj je da mlada posle ponoći skine venčanicu i obuče crvenu haljinu jer je to dobra sreća za veliku ljubav u braku.

Još jedan stariji običaj koji se u nekim delovima Srbije i dalje ceni i poštuje je buklija.

Buklija je tradicionalni način pozivanja gostiju, a on ima i svoju simboliku – da se sabotiraju uroci i sa mladenaca okrenu zle oči, pa mladoženju prate prijatelji i kumovi u drugom vozilu (konju, kočiji,a danas automobilu).

Buklijaš je najčešče mladoženjin mladi rođak ili ređe njegov otac, stari svat, a on ide kod svatova sa buklijom i obaveštava ih i o srećnom događaju i poziva ih na svadbu. To se radi nekoliko nedelja pre venčanja. Buklija je zapravo čutura ispunjena rakijom, a ređe vinom i okićena maramom ili peškirom i cvećem.

Nekada je bio običaj da kada svatovi pristignu u mladoženjin dom, svekar doda nevesti muško dete- nakonjče koje ona tri puta okrene, podigne i poljubi, a potom i daruje. Verovalo se da se tako obezbeđuje plodnost mlade i nastavak loze po muškoj liniji.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.