DA LI ZNATE ŠTA JE SRPSKA BUKLIJA? Veruje se da obezbeđuje srećan brak i dugovečnost mladenaca
Čutura, Foto: RINA

OBIČAJI

DA LI ZNATE ŠTA JE SRPSKA BUKLIJA? Veruje se da obezbeđuje srećan brak i dugovečnost mladenaca

Pri pozivanju gostiju, običaj nalaže da se prvo pokuca kumu na vrata

Objavljeno:

Srbija neguje brojne običaje vezane za venčanja, a u cilju obezbeđivanja sreće i dugog života mladenaca. Jedan od redovnih rekvizita na našim svadbama je buklija, specijalna posuda u kojoj se nosi rakija. Ponekada je nazivaju i čuturica ili pljoska (ploska).

Ovakva posuda izrađuje se od drveta i dekorisana je popularnim srpskim motivima. Na njoj su najčešće predstavljeni svetitelji, grb, seoske scene ili poljoprivredni radovi. Ponekada se sa nje može pročitati i ime vlasnika. Najčešće se koristi za rakiju, a ređe za vino. Flaša je specijalno obrađena, sušenjem drveta od minimum godinu dana, tako da ne zahteva dodatnu, staklenu posudu u unutrašnjosti.

Buklija se samo ponekad spominje kao flaša koju okačenu o rame nose konjanici i u njoj čuvaju vodu ili alkohol. Najčešće kada se spomene ova vrsta čuturice misli se direktno na venčanje. Njena uloga je prvenstveno vezana za pozivanje gostiju. Muški članovi porodice obilaze poznanike, nazdravljaju i pozivaju ih na svadbu. Osim konkretno u toj prilici, bukliju inače ne treba da koristi niko osim članova porodice kojoj pripada.

1 / 5 Foto: RINA

Pozivanje svatova uz bukliju uglavnom se praktikuje u mladoženjinoj porodici, ali ni tu nema strogih pravila. Nosi se od kuće do kuće i svaki pozvani gost iz nje nazdravlja čime potvrđuje svoj dolazak. Usput se na nju kače venčići od cveća, a prema verovanju, ne smeju se skidati dok sasvim ne uvenu. Nekada je ovaj običaj propraćen darivanjem: peškira, posteljine, košulja, novca i slično.

Pri pozivanju gostiju, običaj nalaže da se prvo pokuca kumu na vrata. Zatim se nastavlja do starog svata, pa redom do svih drugih gostiju. Obično se unapred određuje jedna porodica koja će poslednja biti pozvana i to na sam dan venčanja. Ona je po pravilu dobrostojeća budući da je isti dan svadba i da nema vremena da se uštede sredstva kojima se ide u svatove.

Onaj ko nosi bukliju (buklijaš) ne treba da ide sam. Obično ga prate ostali muški članovi porodice, a onaj ko je započeo pozivanje mora i da ga završi. Neretko je i on sam dekorisan maramom ili peškirom.

U nekim krajevima Srbije buklijaš je okićen vencem od crvenih paprika, a u ruci nosi bič. Njegova svrha i simbolika je da uplaši one koji ne žele dobro mladencima tj. da od njih otera zavist.

(Espreso / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.