ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Uređena, topla i optimistična priča o prijateljstvu mačke i psa - "KITBULL"
Kitbull, Foto: printscreen/youtube/pixar, wikipedia/kitbull

preporučujemo

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Uređena, topla i optimistična priča o prijateljstvu mačke i psa - "KITBULL"

Nominovan za Oskara, Kitbull je animirani kratkometražni film koji objedinjuje patnju životinja u konciznom obliku dajući kraj kojim se svi ljubitelji i ljubiteljke životinja nadaju

Objavljeno: 11:08h

U današnjoj rubrici Espreso preporuka za gledanje prostor smo dale jednom animiranom kratkometražnom filmu - Kitbull, Pixar produkcije.

Kako umetnost, dapače i filmska, polako crpi svoje izvore, inspiraciju i tehniku, u obilju filmskih festivala predstavljaju nam se eksperimentalna dela u kojima autori i autorke kombinuju igrane, animirane i dokumentarne forme da bi stvorili nešto inovativno.

S druge strane, u želji da osveže scenu, kao da je to od njih traženo, rediteljke i reditelji češće pristupaju kratkom metru birajući da film bude animiran ili dokumentaran ili eksperimentalan kako bi preneli komentar na određenu temu.

Kitbull
Kitbullfoto: PrintScreen/ YouTube/ Pixar

Tako u filmu Kitbull autorka Rozana Salivan (Rosana Sullivan) daje socijalni komentar na zanemarivanje i zlostavljanje životinja.

Glavni junaci su ulično mače i pitbul koga koriste u borbi pasa. Imajući zajedničkog neprijatelja - čoveka, otelotvorenje čudovišnosti - ova dva junaka postaju prijatelji.

1 / 5 Foto: PrintScreen/ YouTube/ Pixar

Kako bi upakovala u osam i nešto minuta filma život na ulici i traume pasa korišćenih u borbama autorka koristi mače kao lažnog naratora koji primećuje kako se nežnost pitbula menja u dodiru sa ljudima , kako čovek ruši sve što je prirodno.

Polazeći od antropološkog pesizma autorka daje utopijski kraj, patetično oblikujući sudbinu i prijateljstvo ugroženih životinja.

Ko treba da pogleda Kitbull?

Ljubiteljke i ljubitelji životinja svakako treba da pronađu ovo delo na YouTube-u, ali i mlade rediteljke i mladi reditelji koji žele da se bave filmom sa narativom treba da pogledaju Kitbull jer film uspeva da da prikladan, koncizan i jasan komentar u kratkoj formi. Film ne ostavlja kraj otvorenim, ne zbunjuje gledateljke i gledaoce, ne odaje utisak nesposobnosti da se bori sa temom bez obzira što je u srži angažovan. A to je retkost!

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.