ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Birokratija kao primaran uzrok smrti radnika - "JA, DANIJEL BLEJK"
Ja, Danijel Blejk, Foto: Printscreen/Youtube/IFC Films

obavezno pogledajte

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Birokratija kao primaran uzrok smrti radnika - "JA, DANIJEL BLEJK"

Višestruko nagrađivani film renomiranog autora Kena Louča uobličuje patnju radničke klase kroz epizodu života Danijela Blejka

Objavljeno:

Danas vas podsećamo na jedno remek delo evropskog film: Ja, Danijel Blejk (I, Daniel Blake). Verovatno najbolji film istaknutog reditelja Kena Louča (Ken Louch) osvojio je mnogobrojne nagrade širom sveta među kojima su one u Kanu 2016. godine, kao i Bafta nagrada za najbolji birtanski film 2017. godine.

U skladu sa idealima samog reditelja film je priča o klasnoj borbi ovaploćena u borbi individue Danijela Blejka (Dave Johns). Zvučnost imena glavnog junaka je poput zvučnosti imena izmaštanog cirkusa "Monti Pajton" - to je ime koje smo svi čuli, koje je svepristuno, koje može biti svako od nas.

Ja, Danijel Blejk
Ja, Danijel Blejkfoto: PrintScreen/ YouTube/ eOne UK

Danijel Blejk je simbol radničke klase zarobljene u kapitalističkoj birokratiji, u sistemu koja negira postojanje čoveka jer ga deklariše kao broj/izvod/papir. Dehumanizacija kojoj je Blejk izložen jeste poznata slika neoliberalnog kapitalizma koja je preneta na filmsko platno, to je poetska obrada nametnutog krsta radničke klase, to je ogoljena stvarnost koja ubija one koji je održavaju.

1 / 4 Foto: PrintScreen/ YouTube/ eOne UK

No, umesto da patetično ukazuje na patnju potlačenih ostavljajući ih u tački nepokretnosti Louč daruje svom junaku Blejku, kao i njegovoj prijatlejici Kejti (Hayley Squires), samohranoj majci bez posla, hrabrost i borbenost kao istorijsku vrlinu radničke klase i oni se suprostavljaju birokratiji povesno najveće imperijalističke sile.

Da li radnička borba može da opstane na individualnom nivou ili klasna svest mora da se ustoliči na širem planu jeste pitanje na koje Ken Louč daje odgovor u korist ujedinjena svih potlačenih.

Ko treba da pogleda Ja, Danijel Blejk?

Svi ljubitelji Loučeve naturalističke (nemaskirane) estetike i epizodnih narativa koji u svojoj strukturi isečka upozoravaju na širu sliku i svepristunost određenih problema u stvarnosti na koju se oslanjaju uživaće u ovom filmu.

No, mnogo bitnije, radnička klasa će se, kroz Blejkovu borbu i njegov odnos sa Kejti, podsetiti nečega što joj zbog neprirodnosti kapitalizma izmiče - ne postoji usamljeni slučaj žrtve birokratskog sistema, već nas sistem sve jednako tlači, samo u drugom ruhu.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.