ZBIRKE ZADATAKA ZA PRIPREMU ZAVRŠNOG ISPITA OD DANAS U PRODAJI: Evo kako izgledaju i koliko koštaju!
Prijemni ispit, Foto: Dragana Udovičić

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

ZBIRKE ZADATAKA ZA PRIPREMU ZAVRŠNOG ISPITA OD DANAS U PRODAJI: Evo kako izgledaju i koliko koštaju!

Osim na srpskom jeziku zbirke za pripremu osmaka za završni test konciprane su na još osam jezika, na koliko se još i nastava sluša u Srbiji

Objavljeno:

Zbirke zadataka za pripremu za završni ispit osnovaca od danas se nalaze u prodaji.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je tri zbirke – sa zadacima za srpski, tj. maternji jezik i književnost, za matematiku i zbirku u kojoj su objedinjeni zadaci iz pet predmeta (biologija, istorija, geografija, fizika i hemija) od kojih će učenici birati jedan.

Branislav Ranđelović iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja istakao je da se prilikom izrade zbiraka posebno vodilo računa o ekonomskom momentu, pa tako u prodaji imamo zbirku za maternji jezik, koja košta 440,00 dinara i zbirke za matematiku i kombinovani test koje koštaju po 330,00 dinara.

Branko Ranđelović
foto: Printscreen/RTS

On je u jutarnjem programu RTS-a istakao da je ove godine format i obim zadataka sličan onima koji su se našli u prošlogodišnjim zbirkama.

- Ima oko 450 zatadaka po zbirci, a osmacima je olakšana priprema za kombinovani test, jer je u jednoj zbirci sadržano pet predmeta, od kojih oni biraju samo jedan za polaganje - ističe Ranđelović.

On je naveo i da su zadaci koncipirani u skladu sa onim što se u školi učilo i da im sasvim dovoljno vremena do juna meseca da se gradivo obnovi.

Osim na srpskom jeziku zbirke za pripremu osmaka za završni test konciprane su na još osam jezika, na koliko se još i nastava sluša u Srbiji.

Branko Ranđelović
foto: Printscreen/RTS

Koncept polaganja završnog isipta ostaje isti, ističe Ranđelović.

- Po 20 zadataka na svakom testu, a i vreme ostaje isto. Biće u istom stilu. Gledali smo da samo bude olakšano deci, u smislu trećeg testa - kaže Ranđelović.

Kako isitče, ovo je prilika da deca obnove i dopune znanje.

- Svaki test je koncipiran na tri nivoa: osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Na taj način se obezbeđuje da naša generacija bude ravnopravno raspoređena i da najbolji đaci budu na vrhu liste. Treba razmišljati samo o gradivu i o tome šta deca treba da nauče - kaže Branko Ranđelović.

On je istakao i da se na proleće očekuje i probni test, na kome će učenici dobiti jasniju sliku o tome gde svoje znanje treba da dopune.

Pored fokusa na znanje, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja isitču da će se velika pažnja posvetiti i psihološkom planu.

Branko Ranđelović podvukao je i da testovi prate evropske standarde, ali i da se željno čeka momenat kada ćemo doći do digitalizacije.

Ističe i da kada je bodovanje u pitanju, nema promena.

- Testovi se boduju na isti način, 0. 0.5 i 1 bod. Kako se skeniranjem pregledaju testovi sve je manje žalbi - kaže Ranđelović za RTS.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.