MALA MATURA, VELIKA GLAVOBOLJA! Pitali smo nastavnike koliko koštaju PRIVATNI ČASOVI, roditelji ne znaju gde će PRE
Polaganje prijemnog ispita, Foto: EPA, Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

udarac na džep

MALA MATURA, VELIKA GLAVOBOLJA! Pitali smo nastavnike koliko koštaju PRIVATNI ČASOVI, roditelji ne znaju gde će PRE

Cene variraju, i to u zavisnosti od iskustva nastavnika/profesora, da li isti dolazi na adresu učenika ili je obrnuto i da li se časovi drže uživo ili onlajn

Objavljeno:

Za oko 70.000 osmaka u Srbiji, predstojeći jun mesec mogao bi da odluči životni pravac.

Ali da bi ostvarili svoje ciljeve i želje, moraju položiti odlučujući ispit - prijemni, to jest malu maturu. Ali to ne mogu bez dodatne pripreme, a sve to roditelje dodatno košta.

Zbog važnosti rezultata na testovima i pritiska, đaci i roditelji ulažu vreme i novac u različite vrste priprema. Na prijemnom ispitu će im se naći pitanja iz sprkog, matematike i izbornog predmeta. Dok za srpski ili neki drugi društvenim predmet mogu da se spremaju i sami, za matematiku će već morati da angažuju profesora koji će ih dodatno spremati. Neki đaci sa pripremama kreću već od septembra, te imaju skoro 9 meseci da se detaljno spreme, neki to ostave 2 meseca pred sam prijemni ispit.

Ministarstvo prosvete i nauke obezbedio je učenicima pripremnu nastavu u trajanju od dve nedelje, tik pred same mature, i to iz srpskog i matematike. Međutim, većina učenika nije sasvim sigurna da im je to dovoljno, i eto novog izdatka za roditelje.

Zadatak, Matematički zadatak, Matematika
foto: Profimedia

Koliko košta priprema za prijemni?

Ivana je majka osmaka koji u junu polaže malu maturu, a kao izborni predmet odabrao je geografiju. Ona je za Espreso rekla da je on već u oktobru krenuo sa spremanjem matematike. Osmak ide na 10 časova mesečno i to u grupi sa još par drugara i drugarica, a svakog roditelja to košta po 7.000 dinara mesečno.

To nam je isplativija opcija, jer ako bi išao individualno, više bismo platili. Svako od njih se sprema za srednje škole na kojima je potreban visok broj bodova, ali i na našu inicijativu, shvatili su ozbiljno prijemni ispit", objašnjava nam Ivana H. mama osmaka iz Beograda.

Mala matura
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ivana dodaje da se ne smeju samo uzdati u pripremu u okviru škole koja je besplatna i koja se organizuje onda kada se raspuste, a tik pred prijemni ispit.

Njima će to biti utvrđivanje gradiva, a i svakako im se nastavnici im ne mogu posvetiti toliko detaljno jer su to grupne nastave. A i zar mislite da je dovoljno 2 nedelje, i to i za srpki jezi i matematiku?, priča dalje naša sagovornica.

Šta kažu nastavnici koji drže privatne časove?

Na platformama za oglašavanje pronašli smo više nastavnica i nastavnika matematike koji nude uslugu podučavanja, dok ima i onih koji drže isključivo časove pripreme za malu maturu. Cene variraju, i to u zavisnosti od iskustva nastavnika/profesora, da li isti dolazi na adresu učenika ili je obrnuto i da li se časovi drže uživo ili onlajn.

Cene dvočasa kreću se od 1200 dinara pa naviše.

Dugogodišnja nastavnica matematike u jednoj osnovnoj školi u Beogradu, nakon završetka radnog vremena, drži časove matematike, u svom domu ili na adresi učenika.

Aritmetika, Računanje, Školarac, Učenik, Učionica, Učenje, Dečak
foto: Profimedia

"Cena dvočasa je 1.500 dinara ukoliko oni dođu kod mene, a 2.000 dinara ako ja odem kod njih, dok dvočas traje satipo vremena. U toku pandemije sam časove držala putem skajpa, i tada je cena istog bila 1.200 dinara" rekla nam je nastavnica.

Ona nam je dalje objasnila da se veći broj učenika za malu maturu priprema tek u drugom polugođu i to oko 2 meseca pre prijemnog.

10% učenika krene sa pripremama od septembra, 40% u januaru, a čak 50 % u apilu mesecu. Oni koji su krenuli sa pripremama ranije, dolaze kod mene otprilike 2 puta nedeljno. Dok oni koji nisu raspoloženi za višemesečno obnavljanje gradiva od petog do osmog razreda, svaki ili svaki drugi dan", priča za Espreso naša sagovornica.

Ukoliko bi učenik pohađao 2 puta nastavu nedeljno, a sa nastavom krenuo u septembru, roditelji bi individualneprivatne časove morali da plate više od 1000 evra, a ako bi nastavnica matematike dolazila kod njega/nje kući, čak 1.500 evra.

Učenici u Srbiji imaju mogućnost da pohađaju i privatne škole koje organizuju pripremnu nastavu za malu maturu.

Tako časovi matematike na mesečnom nivou u jednoj privatnoj školi koja ima svoje poslovnice u Beogradu i još par većih gradova u Srbiji koštaju 3.000 dinara. U pitanju su grupne nastave, a učenici pohađaju 2 časa nedeljno po 45 minuta.

Škola
foto: EPA

Iz te škole su nam objasnili da taj intenzitet nastave odgovara učenicima koji krenu sa pripremama nekoliko meseci ranije i nije im neophodan 100% individualni pristup.

"A kada su u pitanju privatni časovi matematike, i dinamika i termini njihovog održavanja apsolutno zavise od zahteva polaznika, odnosno njihovih zakonskih staratelja, pa se tako i cena formira", objasnili su nam iz ove privatne škole.

Završni testovi na kraju obaveznog obrazovanja, što je u Srbiji osnovna škola, nisu specifični samo za našu zemlju. Testiranje ovog tipa održava se i u drugim velikim i u uspešnim zemljama po obrazovanju, poput Japana, Kine i Južne Koreje, tako je jasno i da se u i u drugim državama organizuje ovaj tip pripreme za završni test.

A koliko isti koštaju u inostanstvu nismo sigurni, svakako znamo da je u Srbiji ovo još jedan veliki izdatak. Kako je aktuelan trend poskupljenja, izvesno je da će i ova vrsta usluge poskupeti u nekom trenutku.

(Espreso/Jovana N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.