NA OVAJ NAČIN SE PRAVILNO ČESTITA BOŽIĆ: Saznajte, jednom za svagda
Božić, Foto: Stefan Stojanović

običaji

NA OVAJ NAČIN SE PRAVILNO ČESTITA BOŽIĆ: Saznajte, jednom za svagda

Običaj je da se Božić čestita porodici i najbližim prijateljima, a u poslednje vreme posebno su popularne božićne poruke koje se dele na društvenim mrežama

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas slave Božić po Julijanskom kalendaru – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Uobičajeni božićni pozdrav je: “Hristos se rodi”, a odgovara se: “Vaistinu se rodi”. Prema crkvenim učenjima, ovako se pozdravlja sve od Božića do Bogojavljenja, 19. januara.

Običaj je da se Božić čestita porodici i najbližim prijateljima, a u poslednje vreme posebno su popularne božićne poruke koje se dele na društvenim mrežama.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Ukoliko ih šaljete, imajte na umu da se Božić piše velikim slovom (“Srećan Božić”), a “božićni praznici” malim (“Srećni božićni praznici!”). Ako pišete “Mir božji, Hristos se rodi”, pravopis dozvoljava i “božji” i “božiji”, a odgovara se sa: “Vaistinu (ili “uistinu”) se rodi”.

Možda treba napomenuti da danas lično čestitate samo ukućanima i da se gosti ne zovu. Sveštenici podsećaju na to da je Božić porodični praznik i ne ide se u posete. U kuću treba da uđe samo položajnik, koji simbolično dolazi da bi ukućanima doneo sreću i blagostanje.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.