1 JELO JE OBAVEZNO NA BOŽIĆNOJ TRPEZI: Veruje se da privlači RADOST i BLAGOSTANJE u dom
Božićna trpeza, Foto: Profimedia

običaji

1 JELO JE OBAVEZNO NA BOŽIĆNOJ TRPEZI: Veruje se da privlači RADOST i BLAGOSTANJE u dom

Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji

Objavljeno:

Na Božić se prema tradiciji okuplja familija i uživa se u ukusnoj hrani i druženju. Običaj je da se na ovaj praznik na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu blagostanje i sreću, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete.

Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.

Suvo voće i urme

Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka.

Česnica
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Domaća pogača, česnica

Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. Česnica se pravi kao običan hleb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. Pravi se u kružnom obliku i u nju se obavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više članova ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto.

Predjelo

U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova veliko mesto posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu vas i vaše porodice.

Salate

Od salata možete pripremiti rusku salatu ili mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke i povrća.

Domaća čorba

Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu.

Sto, Trpeza, Večera, Ručak, Božić, Nova godina
foto: Profimedia

Sarma

Sarma se skoro uvek sprema za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila.

Pečenje

Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.

Torte i kolači

Naravno, nijedan svečani ručak ne može bez poslastica i deserta. Čokoladne torte su uvek pun pogodak, kao i lagane voćne koje se uvek prve pojedu. Umesto jedne torte možete napraviti i dve manje, a ukoliko volite sitne kolače potrudite se da budu ukusni, čokoladni i lepo ukrašeni.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.