INDEKS ZAGAĐENJA U JEDNOM GRADU U SRBIJI DOSTIGAO 240: Ovo je detaljan spisak ostalih, nije ništa bolje!
Zagađenost vazduha, Foto: Profimedia, Printscreen/Google Maps, Ilustracija

zvanični podaci

INDEKS ZAGAĐENJA U JEDNOM GRADU U SRBIJI DOSTIGAO 240: Ovo je detaljan spisak ostalih, nije ništa bolje!

Merne stanice SEPA pokazuju veliki nivo aerozagađenja PM česticama u Valjevu

Objavljeno: 12:01h

Iako jutarnjeg mraza nije bilo, a dnevna temperatura je u porastu, vazduh je izuzetno zagađen u gradovima koji se nalaze u kotlinama, kao što su Valjevo i Lazarevac, pokazuju trenutni podaci i državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i specijalizovanih sajtova za merenje nivoa aerozagađenja.

"Veoma nezdrav" vazduh po sajtu AirVisual je trenutno u Valjevu i Lazarevcu, sa indeksom zagađenja višim od 200.

Zagađenje
foto: Printscreen/P.V.

Po podacima sajta AirVisual, kao „veoma nezdrav“ kategorisan je vazduh u Valjevu i Lazarevcu, iznad kojih se formirao debeli oblak smoga. U Valjevu je indeks aerozagađenja čak 240, a u Lazarevcu 231.

Na sajtu AirVisual u kategoriji „nezdravog“ vazduha trenutno su još Užice, Gornji Milanovac, Čačak, Niš, Vranje, Leskovac i Beograd, a ni u jednom od ovih gradova na listi deset najzagađenijih indeks kvaliteta nije ispod 150.

Merne stanice SEPA pokazuju veliki nivo aerozagađenja PM česticama u Valjevu

Zagađenje
foto: Printscreen/P.V.

„Jako zagađen“ vazduh, što je najniži nivo kvaliteta po domaćem monitoringu, pokazuju merne stanice SEPA u Valjevu, Zemunu, Lazarevcu i Užicu. Rekorder je Valjevo, gde merne stanice pokazuju koncentraciju najopasnijih PM2,5 čestica od 275 mikrograma po kubnom metru, dok je zagađenje PM10 česticama 190 mikrograma po kubnom metru. Sledi Lazarevac sa 197 mikrograma PM2,5, odnosno, 181 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru, a potom Zemun sa 194 mikrograma PM2,5, odnosno, 158 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru. U crvenoj boji, koja označava „zagađen“ vazduh, po pregledu mernih stanica SEPA, nalaze se i sve stanice na području Beograda, te u Novom Sadu, Smederevu, Boru, Čačku, Nišu i Pirotu.

Granična vrednost koncentracije PM10 čestica po domaćem zakonodavstvu je 40 mikrograma po kubnom metru, tako da je nivo zagađenja ovim polutantom u ovom trenutku u pojedinim gradovima Srbije od duplo do pet puta viši od dozvoljenog!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.