VAZDUH ZAGAĐEN ŠIROM SRBIJE: Evo u kom gradu je situacija NAJKRITIČNIJA!
Zagađenje vazduha, Foto: EPA / Peter Komka

kvalitet vazduha

VAZDUH ZAGAĐEN ŠIROM SRBIJE: Evo u kom gradu je situacija NAJKRITIČNIJA!

U poslednjem izveštaju naše Agencije za zaštitu životne sredine, svi veliki gradovi su imali zagađen vazduh

Objavljeno: 13:16h

Ako je ovog prepodneva u nekim područijima Srbije magla, to ne važi za Valjevo gde je vidljivost smanjena kao posledica smoga a ne magle, jer je grad na Kolubari trenutno sa najzagađenijim vazduhom u državi.

Mapa Srbije na sajtu AirVisual pretežno je crvena, što je boja koja kategoriše „nezdrav“ vazduh, a ni u jednom od prvih deset trenutno najzagađenijih gradova u našoj zemlji taj indeks kvaliteta vazduha nije niži od 150.

Zagađenje
Zagađenje foto: Printscreen/RTS

Na prvom mestu je Leskovac koji je sa indeksom kvaliteta vazduha od 199 praktično na granici da pređe u kategoriju „veoma nezdravog“ vazduha. Slede, kako pokazuju podaci sajta AirVisual, Valjevo, Pirot, Prokuplje, Gornji Milanovac, Čačak, Lazarevac, Zemun, Užice i Niš.

Po podacima državnog monitoringa aerozagađenja, na listi Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) vodeći grad po zagađenju vazduha ovog prepodneva je Valjevo, sa više nego zabrinjavajućim podacima – koncentracija od 149 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica svrstava ga na prvo mesto u kategoriji „zagađen“ vazduh, dok sa koncentracijom od 145 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica, koji je još opasniji polutant, žitelji grada na Kolubari udišu vazduh koji je „veoma zagađen“.

Više koncentracije PM2,5 čestica koje katrgorišu vazduh kvaliteta „zagađen“, merne stanice SEPA beleže još u Užicu, Čačku, Smederevu Radinac i Pirotu, dok je na teritoriji Beograda „zagađen“ vazduh na mernim stanicama Sopot i Leštane.

Bepgrad
Bepgradfoto: Emilija Jovanović

Što se tiče aplikacije xEco, koja koristi kategorizaciju zagađenosti po parametrima EU, ona ovog prepodneva pokazuje da je „izuzetno loš“ vazduh u Valjevu, Užicu, Lazarevcu, Velikim Crljenima i Leštanima, dok „veoma loš“ vazduh beleži 18 mernih stanica. Za poslednja 24 sata, kako pokazuju podaci xEco, srednje koncentracije PM2,5 čestica dovele su do toga da „izuzetno loš“ vazduh udišu meštani na području Velikih Crljena, Valjeva, Leštana, Lazarevca i Užica.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.