RAT, KRIZA, PREVIRANJA I PROTESTI: Ovo je RETROSPEKTIVA 2022. godine kroz FOTOGRAFIJE!
2022. godina kroz fotografije, Foto: MUP SRBIJE, MUP HRVATSKE, Predsedništvo Srbije /Dimitrije Goll, EPA / SERGEY DOLZHENKO, Profimedia, Damir Dervišagić, Stefan Stojanović, Zorana Jevtić, Profimedia, RTS printscreen, EPA-EFE/SHAWN THEW, Espreso, Kurir, EPA-EFE/JOSH THERMIDOR

retrospektiva 2022. godine

RAT, KRIZA, PREVIRANJA I PROTESTI: Ovo je RETROSPEKTIVA 2022. godine kroz FOTOGRAFIJE!

2022. u istoriju će se upisati kao godina rata u Ukrajini, ali i ekonomske i energetske krize. Ovo je pregled najvažnijih događaja u 2022. godini kroz fotografije

Objavljeno:

Nakon 2020. i 2021. koje su bile u znaku pandemije, restrikcija, maski, "velikog zaključavanja", početak 2022. godine je obećavao. Novih 365 dana smo dočekali sa puno entuzijazma i nade da će nam nadoknaditi sve one "godine koje je pojeo Kovid-19".

Međutim, ova nada se ugasila već u februaru kada je počeo rat u Ukrajini. Nakon ovoga usledila su trvenja na geopolitičkoj sceni, potresi na ekonomskom i energetskom tržištu, sankcije...

U nastavku vam donosimo retrospektivu 2022. godine:

Januar - u duhu praznika; potraga za Matejem Perišem; početak primene inicijative "Otvoreni Balkan"

Nakon što prođe praznična euforija, kupovina poklona, uživanje u iću i piću, sledi jedan, po mišljenju mnogih najdužni mesec.

Badnji dan, Božić, Srpska nova godina, plivanje za Časni krst i drugi događaji su, tradicionalno, obeležili ovaj mesec.

Plivanje za Časni krst
Plivanje za Časni krstfoto: RINA

Međutim, januar 2022. u Srbiji je obeležio i jedan događaj koji je, nažalost, pet meseci kasnije dobio tragičan epilog.

U noći između 30. i 31. decembra u Beogradu je nestao Splićanin Matej Periš (27) koji je sa svojim prijateljima izašao izašao u klub "Gotik". Tada mu se izgubio svaki trag, a policija je tokom celog januara ali i narednih meseci neumorno tragala za njim.

1 / 5 Foto: MUP Srbije, MUP Hrvatske

Pet meseci kasnije, uprkos svim nadama da će Matej biti pronađen živ, obistinile su se najcrnje slutnje. Njegovo telo izvučeno je iz Dunava kod Ade Huje.

Početkom ove godine počela je primena sporazuma postignutih u okviru inicijative Otvoreni Balkan.Olakšan je prevoz prehrambene robe i poljoprivrednih proizvoda, što za cilj između ostalog ima povećanje robne razmene između zemalja potpisnica, Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

Otvoreni Balkan
Otvoreni Balkanfoto: Predsedništvo Srbije /Dimitrije Goll

Februar - početak rata u Ukrajini

Do eskalacije sukoba u Ukrajini došlo je 17. februara, nakon petogodišnjih tenzija na istoku te zemlje. Vladimir Putin je 21. februara priznao samoproglašenje Luganske i Donjecke Narodne Republike.

1 / 5 Foto: EPA / SERGEY DOLZHENKO

Vremenom se rat u Ukrajini, u vidu ekonomske i energetske krize, "prelio" na celi svet. Globalna ekonomija se suočila sa inflacijom.

Inflacija u Evropi
Inflacija u Evropifoto: Espreso ilustracija, Profimedia

Mart - preminula Medlin Olbrajt

23. marta, dan pred godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije, preminula je Medlin Olbrajt, političarka i diplomata koja se zalagala za NATO agresiju 1999. godine.

Sahrana Medlin Olbrajt
Sahrana Medlin Olbrajtfoto: Profimedia

April - izbori u Srbiji

Redovni predsednički i beogradski kao i vanredni parlamentarni izbori održani su aprilu ove godine. Aleksandar Vučić pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora i tako dobio još jedan mandat.

Izbori 2022
Izbori 2022foto: Damir Dervišagić, Stefan Stojanović, Zorana Jevtić, Profimedia

Maj - pronađeno beživotno telo Mateja Periša; Evrovizija u Torinu

18. maja iz Dunava kod Ade Huje, svega nekoliko kilometara nizvodno od mesta nestanka, izvučeno je beživotno telo Mateja Periša. Njegovi posmrtni ostaci ispraćeni su iz Crkve Svetog Antuna u Beogradu za Split.

Oproštaj od Mateja Periša u Beogradu
Oproštaj od Mateja Periša u Beogradufoto: Uroš Arsić

U Torinu je održana 66. po redu Evrovizija, a Ukrajina je ostvarila svoju treću pobedu na ovom takmičenju. Predstavnici Srbije, pevačica Ana Đurić Konstrakta i njena prateća grupa, plasirali su se u finale.

Konstrakta na Evroviziji
Konstrakta na Evrovizijifoto: RTS printscreen

Jun - u Americi ukinuto pravo na abortus

U junu je Vrhovni sud poništio Roe v. Wade presudu iz 1973. godine, čime je poništeno ustavno pravo na abortus u Sjedinjenim Američkim Državama nakon 50 godina.

Protesti u Americi zbog zabrane abortusa
Protesti u Americi zbog zabrane abortusafoto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Jul- sirena za uzbunu na KiM

Na severu Kosova i Metohije se 31. jula oglasila sirena za uzbunu, kada su jedinice ROSU započele preuzimanje gradova na severu Kosmeta. Srbi iz tih krajeva su postavili barikade i blokirali puteve. Sutradan je nakon konsultacija počelo povlačenje.

Severna Mitrovica 31. jula 2022. godine
Severna Mitrovica 31. jula 2022. godinefoto: Printscreen/Youtube/Kosovo online

Avgust - masakr na Cetinju; velike suše širom Evrope

11. avgust 2022. godine dogodio se masakr na Cetinju, a u pucnjavi poginulo je 11 osoba među kojima je bio i napadač. Trodnevna žalost je proglašena na teritoriji Crne Gore, a ovaj zločin je potresao ceo region.

Cetinje
Cetinjefoto: Printscreen/youtube/MediaBiro

Zajednički istraživački centar Evropske komisije u avgustu je objavio izveštaj u kojem naučnici upozoravaju: dve trećine evropskog kontinenta suočilo se sa najvećom sušom u proteklih pet vekova.

Situacija je posebno bila teška u Italiji, Španiji, Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji, Ukrajini, Moldaviji, Irskoj i Velikoj Britaniji.

Suša u Evropi
Suša u Evropifoto: Printskrin: Ruptlytv

Septembar - umrla kraljica Elizabeta; "Evroprajd 2022" u Beogradu; prvi put u istoriji čovečanstva čovek promenio putanju kretanja nebeskog tela

Kraljica Elizabeta preminula je 8. septembra u 15.10 (16.10 po srednjoevropskom vremenu) u zamku Balmoral u Škotskoj. Kao uzrok smrti u njenoj umrlici se navodi „starost“.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije 13. septembra je zabranilo šetnju u okviru "Evroprajda 2022" po predviđenoj ruti. Međutim, šetnja je 17. septembra održana, a došlo je i do sukoba.

Evroprajd 2022
Evroprajd 2022foto: Espreso

Veliki broj gledalaca je 26. septembra preko kamera ugledao prvi put površinu Dimorfosa. Snimak se završio kada se letelica sudarila sa asteroidom, a nakon toga su objavljene fotografije koje su uslikali svemirski teleskopi i jedan italijanski satelit.

To je bilo prvi put u istoriji čovečanstva da je čovek izmenio putanju kretanja jednog nebeskog tela. Ni Didimos ni Dimorfos nisu predstavljali pretnju Zemlji, ali su bili savršena meta za testiranje nove tehnologije.

Dimorfos
Dimorfos foto: Printscreen/youtube/SciNews

Oktobar - protesti u Iranu,

Protesti su zahvatili Iran od kada je 22-godišnja Amini iz kurdskog regiona u toj zemlji umrla 16. septembra nakon što je privedena zbog "neprikladne odeće".

Iranska vlada insistirala je na tome da Amini nije bila maltretirana u policijskom pritvoru. Međutim, njena porodica rekla je da je na njenom telu bilo modrica i drugih znakova premlaćivanja nakon što je privedena. Ovi protesti prerasli su u štrajkove koji su zatvorili prodavnice i preduzeća i predstavljali su jedan su od najozbiljnijih izazova za Islamsku Republiku od revolucije 1979. godine.

Protesti u Iranu
Protesti u Iranufoto: EPA-EFE/MONIRUL ALAM

Novembar - Srbi napuštaju institucije na KiM; Svetsko prvenstvo u Kataru; rođen osmomilijarditi stanovnik Zemlje

4. novembra nakon sastanka u Zvečanu saopšteno da će Srbi napustiti sve institucije na Kosovu i Metohiji.

Srbi napuštaju institucije na KiM
Srbi napuštaju institucije na KiMfoto: Kurir

Ujedinjene nacije su 15. novembra saopštile da je svetska populacija stigla do osam milijardi, samo 11 godina nakon što smo zabeležili rekord od sedam milijardi.

U Kataru je 20. novembra počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu. Arapska država je prvi put bila domaćin ovog takmičenja,a šampionsku titulu je ponela kući Argentina po treći put u istoriji.

Navijači Argentine slave pobedu na Mundijalu
Navijači Argentine slave pobedu na Mundijalufoto: EPA-EFE/RAUL MARTINEZ

Decembar - Srbi postavili barikade na severu Kosova; preminuo Siniša Mihajlović; snežna oluja zahvatila SAD

Srbi na severu Kosova postavili su barikade u noći sa 9. na 10. decembar.

14. decembra došlo je do nasilnog zauzimanja zgrada opštine u Severnoj Mitrovici, a 16. decembra Vlada Srbije donela je odluku o vraćanju srpske vojske i policije na Kosmet i uručila je zahtev KFOR-u. Podignuta puna borbena gotovost Vojske Srbije i policije.

29. decembra najavljen je početak uklanjanja barikada na severu Kosova.

Barikade na Kosovu
Barikade na Kosovufoto: Printscreen/RTS

Nakon borbe sa leukemijom u Rimu je 16. decembra preminuo Siniša Mihajlović u 54. godini života, fudbaler, treneri selektor reprezentacije Srbije.

Sahrana Siniše Mihajlovića
Sahrana Siniše Mihajlovićafoto: Profimedia

Izuzetno jaka snežna oluja je u decembru pogodila SAD, a broj mrtvih od posledica jakih mrazeva porastao je na 62. Grad Bafalo se našao na putu najtežeg "udara" snežne oluje.

Bafalo, snežna oluja
Bafalo, snežna olujafoto: EPA-EFE/JOSH THERMIDOR

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.