SLEDEĆE SEDMICE I VIŠE NEGO TOPLO ZA DECEMBAR, A ONDA ZAHLAĐENJE: Evo kakvo nas VREME očekuje, biće i SNEGA
Đorđe Đurić, Foto: Ana Paunković-Kurir televizija

SPREMA NAM SE ZAHLAĐENJE

SLEDEĆE SEDMICE I VIŠE NEGO TOPLO ZA DECEMBAR, A ONDA ZAHLAĐENJE: Evo kakvo nas VREME očekuje, biće i SNEGA

Prema njegovim rečima, oko 11-12. decembra očekuje se zahlađenje, uz pad temperatura na prosečne vrednosti

Objavljeno:

Sledeće sedmice i više nego toplo za decembar, temperature preko 10°C, u drugoj polovini sledeće sedmice i do 17°C. Košava će duvati i narednih sedam dana. Zahlađenje nakon 11-12. decembra, uz povratak temperatura na prosečne vrednosti, stoji u najnovijoj prognozi vremena Đorđa Đurića za Srbiju.

– Ostatak subote proteći će u znaku suvog i sunčanijeg vremena. Jugoistočni vetar biće u pojačanju i u košavskom području prema kraju dana i večeri biće veoma jak. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, u Beogradu do 8°C, kaže meteorolog.

U Srbiji se u nedelju pod uticajem nižeg vazdušnog pritiska sa zapada Mediterana i veoma visokog sa istoka Evrope i Rusije očekuje veoma vetrovito vreme. Biće veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska i duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i u Braničevskom okrugu sa olujnim udarima preko 70 km/h, a na jugu Banata sa udarima i od 100 km/h, prognozira Đurić.

– Biće oblačno i u većem delu Srbije suvo, a kiša se očekuje na jugozapadu. Jutranja temperarzra biće od 2 do 8°C, u Beogradu do 4°C, a maksimalna dnevna od 7 do 13°C, u Beogradu do 8°C.

Jaki i olujni udari košave uslovljavaće da će subjektivni osećaj u tim predelima biti da je mnogo hladnije – navodi se u prognozi.

Prema rečima Đurića, u ponedeljak u većem delu Srbije suvo sa sunčanim intervalima, a košava će oslabti. Maksimalna tempetratura od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C. U Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije, temperatura će biti do 7°C.

– U utorak se sa severozapada očekuje prolazno naoblačenje sa kišom. U sredu će biti uglavnom suvo, tek ponegde sa slabom kišom. Temperatura bez bitnije promene. U četvrtak će se nad jugozapadnom Evropom formirati snažan ciklon i on će se tokom petka i subote premeštati preko zapadnog Mediterana, oblasti Alpa i centralne Evrope ka istoku.

Ovaj ciklon će nad Srbijom uslovljavati priliv vlažne, ali i veoma tople vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana. Dakle, Srbija će nalaziti u prednjem delu ciklona i nad našim područjem preovladavaće snažno jugozapadno visinsko strujanje. Ovo strujanje donosiće do Srbije i čestice pustinjskog peska iz Sahare – precizira Đurić.

Od četvrtka do subote biće umereno do preztežno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine. U četvrtak se kiša očekuje na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a u petak i u subotu ponegde. U petak i u subotu duvaće veoma jak južni i jugozapadni vetar, dok će u košavskom području jugoistočni vetar imati olujne udare, na jugu Banata orkanske udare od preko 120 km/h, stoji u prognozi.

– Maksimalna temperatura biće od 11 do 17°C, samo u Negotinskoj Krajini biće hladnije, uz tmurno vreme. Inače, u narednom periodu iako hladna, jutra će biti topla za ovo doba godine i bez mrazeva, a u perioodu od čettvrtka do subote usled fenskog efektra košave i južnog vetra, minimalne jutarnje temperature biće ponegde i iznad 10°C – navodi meteorolog.

Prema trenutnim prognozama, na samom kraju sledećeg sedmice, tj. oko 11-12. decembra centar ciklona iz centralne izmestio bi se iznad istočne Evrope, pa bi se promenila i sinoptička situacija i jugoistočni vetar okrenuo bi na severne, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase. Prema trenutnim proračunima ovob zahlađenje uz hladni front donelo bi pad temperature za 10 stepeni i one bi pale na vrednosti oko 5°C, što su prosečne vrednosti za sredinu decembra. U nižim predelima očekuje se kiša, na planinama sneg. Da li će zahlađenje biti u takvom obliku da se nakon 12. decembra očekuje sneg i u nižim predelima, još uvek je rano precizirati, smatra Đurić.

1 / 6 Foto: RINA

– U prethodnom periodu sneg je padao u brdsko-planinskim predelima Srbije i trenutno ga ima uglavnom iznad 1.000 metara nadmorske visine i to od 10 do 20 cm. U narednom periodu temperature i na planinama biće više, uz češću kišu, a zahlađenje sa snegom očekuje se nakon 11-12. decembra i od tada bi snega na planinama bilo i više nego dovoljno za skijanje – kaže meteorolog.

Prema njegovim rečima, oko 11-12. decembra očekuje se zahlađenje, uz pad temperatura na prosečne vrednosti.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.