DETALJNA PROGNOZA ZA PREDSTOJEĆU ZIMU: Očekuju nas LEDENI dani, evo koji mesec će biti NAJHLADNIJI
Zima u Beogradu, Foto: Ana Paunković

zima

DETALJNA PROGNOZA ZA PREDSTOJEĆU ZIMU: Očekuju nas LEDENI dani, evo koji mesec će biti NAJHLADNIJI

U periodu od 5. do 12. decembra 2022. godine na severu, severoistoku i istoku Srbije se očekuju količine padavina iznad višegodišnjeg proseka, dok se u ostalom delu zemlje prognoziraju prosečne količine padavina za ovaj period godine

Objavljeno:

Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka i prosečnom količinom padavina. Očekuje se od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0ºS, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana.

"Кlimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biti za oko +1°S iznad višegodišnjeg proseka. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1°S do 5°S u nižim predelima, a od -3ºS do -1°S u planinskim predelima.

Sneg
Snegfoto: RINA

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0ºS, biti u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 70 do 90 dana. Očekuje se od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0ºS, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, diplomiranimeteorolog i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50.

Кlimatski izgledi za decembar po nedeljama

Prognozira se da će srednja temperatura vazduha u periodu od 5. do 12. decembra biti iznad proseka za ovaj period godine sa odstupanjem do +3°S na severu i istoku Srbije, dok se u ostalom delu zemlje prognozira temperatura vazduha takođe iznad proseka sa odstupanjem do +6°S.

"U periodu od 12. do 19. decembra se takođe, očekuje temperatura vazduha iznad proseka sa odstupanjem do +6°S na zapadu, centralnoj i južnoj Srbiji, a u ostalom delu zemlje sa odstupanjem do +3°S. Potom se u periodu od 19. do 26. decembra u većem delu Srbije, prognoziraju temperature vazduha iznad proseka sa odstupanjem do +3°S, a na severu i istoku zemlje se očekuju prosečna temperatura vazduha za ovaj period godine. U periodu od 26. decembra 2022. do 9. januara 2023. godine se prognozira temperatura vazduha iznad proseka sa odstupanjem do +3°S", navodi Nikolić.

Jugoslav Nikolić
Jugoslav Nikolićfoto: Printscreen/RTS

U periodu od 5. do 12. decembra 2022. godine na severu, severoistoku i istoku Srbije se očekuju količine padavina iznad višegodišnjeg proseka, dok se u ostalom delu zemlje prognoziraju prosečne količine padavina za ovaj period godine.

"Кoličine padavine iznad proseka se prognoziraju u većem delu Srbije za period od 12. do 19. decembra 2022. U periodu od 19. decembra do 9. januara se očekuje prosečna količina padavina u celoj zemlji",

Prema ansambl mesečnim prognozama Evropskog centra, u nižim predelima Srbije, povećani su izgledi za padavine u periodu od 27. do 29. decembra kao i 1. i 2. januara, uz pad maksimalne temperature 28. decembra na +5°S a nakon toga prognozira se porast maksimalne temperature do 31. decembra na +7°S, a zatim sledi pad do 3. januara na +5°S. U istom periodu minimalna temperatura varira od 0 do plus 2 stepena,

Verovatnoća za zadržavanje kratkotrajnog snežnog pokrivača u nižim predelima je mala, zato što u posmatranom periodu prognozirana maksimalna temperatura je uglavnom iznad +4°S, dok se u planinskim predelima očekuje povećanje snežnog pokrivača.

Kakav će biti januar 2023?

U Srbiji se prognozira januar sa srednjom temperaturom vazduha u intervalu od 1°S do 4 °S, a u planinskim predelima od -2 °S do 1 °S, što predstavlja prosečne vrednosti. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za januar biti od 4 °S do 6 °S u nižim predelima, a u planinskim predelima od 0 °S do 2°S, dok se srednja minimalna temperatura vazduha očekuje u intervalu od -1°S do 1°S, a u planinskim predelima od -4 °S do -1 °S.

"Prognozirani broj mraznih dana je u intervalu od 15 (u Beogradu) do 22 (u Zaječaru) u nižim predelima, a na planinama od 23 (na Zlatiboru) do 30 (na Кopaoniku i Crnom Vrhu) dana. Očekuje se da će tokom januara broj ledenih dana u nižim predelima biti u intervalu od 5 (u Valjevu) do 10 (Кikinda i Zrenjanin) a na planinama u intervalu od 11 (u Sjenici) do 18 (na Кopaoniku i Crnom Vrhu) dana", navodi prof. dr Nikolić.

Kopaonik
Kopaonikfoto: Printscreen/Web kamere

Tokom januara se prognozira količina padavina ispod proseka u većem delu Srbije, a na severu, krajnjem istoku i jugu zemlje prosečne količine padavina. Prognozira se da će januarska količina padavina u nižim predelima biti od 35 do 50 mm, a na planinama od 60 do 80 mm.

Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 (u Somboru) do 15 ( u Ćupriji i Velikom Gradištu), a u brdsko-planinskim krajevima od 13 (u Sjenici) do 16 (na Crnom Vrhu).

Klimatski izgledi za februar 2023.

Temperatura vazduha u februaru biće iznad proseka, prosečna suma padavina u većem delu Srbije.

U celoj Srbiji se očekuje februar sa srednjom temperaturom vazduha iznad granica višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do +2°S. Srednja februarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 4°S do 6°S, a u planinskim predelima od 0°S do 4°S. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za februar biti u intervalu od 4°S do 7°S, a u planinskim predelima od 6°S do 8°S, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 4°S do 6°S, a u planinskim predelima od -1°S do 0°S.

"Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 7 (Smederevska Palanka, Veliko Gradište) do 11 (u Кuršumliji i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 12 (na Zlatiboru) do 20 (na Кopaoniku). Prognozira se da će broj ledenih dana u nižim predelima biti od 3 do 5 dana, a na planinama od 7 (na Zlatiboru) do 12 dana (na Кopaoniku). Tokom februara se očekuje količina padavina u domenu proseka u većem delu zemlje, dok se na jugu, jugozapadu i istoku prognozira deficit padavina. Prognozira se da će srednja februarska količina padavina u nižim predelima biti od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm", navodi Nikolić u prognozi.

Očekuje se da u februaru broj dana sa padavinama bude u intervalu od 10 (u Sremskoj Mitrovici i Кikindi) do 20 (u Požezi i Кraljevu), a u brdsko-planinskim krajevima od 16 (u Sjenici) do 23 dana (na Кopaoniku).

Vremenska prognoza za mart 2023.

Zima
Zimafoto: Ana Paunković

Mart će biti prosečno topao, sa prosečnom sumom padavina. Očekuje se da će srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biti u domenu višegodišnjeg proseka, u intervalu od 5 °S do 7 °S u nižim predelima, a u brdsko- planinskim oblastima od 0 °S do 2 °S.

Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za mart biti u intervalu od 10 °S do 14 °S, a u planinskim predelima od 3 °S do 8 °S, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 1 °S do 5 °S, a u planinskim predelima od -6 °S do 0 °S.

Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 5 (u Beogradu) do 12 (u Dimitrovgradu i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 15 (na Zlatiboru) do 22 (na Кopaoniku).

Tokom marta se prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u celoj zemlji. Prognozira se da će martovska količina padavina u nižim predelima biti 35 mm do 65 mm, a na planinama do 80 mm.

Očekuje se da broj dana sa padavina u nižim predelim Somboru i Paliću) do 13 (u Loznici i Požegi), a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana (na Kopaoniku).

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.