NA DANAŠNJI DAN PLAKALA JE CELA JUGOSLAVIJA: Ovo je NAJVEĆA TRAGEDIJA jugoslovenskog VAZDUHOPLOVSTVA! (VIDEO)
Avion, Foto: printscreen / youtubeoutube / Nejc Jemec

najsmrtonosnija tragedija u jugoslaviji

NA DANAŠNJI DAN PLAKALA JE CELA JUGOSLAVIJA: Ovo je NAJVEĆA TRAGEDIJA jugoslovenskog VAZDUHOPLOVSTVA! (VIDEO)

Ova tragedija je proglašena za najsmrtonosniju u istoriji Slovenije ali i Jugoslavije

Objavljeno:

Jedna od najvećih jugoslovenskih avionskih nesreća dogodila se 1. decembra 1981. godine kada je avion Inex Adrije DC9 Yu - ANA, današnji Adria erjvejs, na Korzici udario u planinu u blizini grada Ajačija i tada je poginulo svih 178 putnika i članova posade.

Avion koji je poleteo iz Brnika pored Ljubljane je trebalo da sleti kod grada Ajači na Korzici, ali se srušio na oko dvadeset kilometara od njega.

U njemu su se većinom nalazili Slovenci koji su krenuli na odmor, a do nesreće je došlo najverovatnije zbog nesporazuma u komunikaciji između posade i kontrole leta.

On je u 7.52 ujutru udario levo krivo u planinu Sen Pjer na visini od 1.364 metara i tako oštećen je prešao još 700 metara, zatim udario u brdo i srušio se, a spasioci su uspeli do mesta nesreće da se probiju tek oko 16 sati.

Iako je ovo bila velika nesreća, prošlo je mnogo godina, a mesto pada nije bilo sređeno. Tu su se još uvek nalazila raspadnuta tela, lična dokumenta, stvari itd.

Tek 2008. godine se grupa spasilaca uz dozvolu italijanskih vlasti probila i naredne dve nedelje čistila ostatke nesreće i pronašla posmrtne ostatke poginulih, kao i 27,5 tona ostatka aviona.

Nakon 28 godina, posmrtni ostaci su bili u Institutu za sudsku medicinu u Ljubljani, a sahranu je predložila građanska inicijativa, dok je sve troškove preuzela skupština Ljubljane.

Ova tragedija je proglašena za najsmrtonosniju u istoriji Slovenije ali i Jugoslavije, a za drugu po veličini u Francuskoj, i to ne zbog broja poginulih, već zbog činjenice da je u njoj nastradalo nekoliko porodica.

Pogledajte video:

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.