NAJNOVIJA SAZNANJA O APATINSKOM PANTERU: Poznato je ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA
Crni panter, Foto: Printscreen, Facebook

POTRAGA U TOKU

NAJNOVIJA SAZNANJA O APATINSKOM PANTERU: Poznato je ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA

Potraga za crnim panterom počela je 12. novembra, nakon što je divlja zver primećena u neposrednoj blizini Banje Januković

Objavljeno:

Potraga za crnim panterom u okolini Apatina nije obustavljena, već su ekipe zadužene za traganje za njim i dalje u stanju pripravnosti kao što je to bio slučaj i prethodnih dana, piše Telegraf.rs.

Kako je objasnio načelnik Pokrajinske inspekcije Nemanja Ivanović, sa Policijskom stanicom Apatin i "Vojvodinašumama" su u svakondevnoj komunikaciji i ukoliko dobiju bilo kakav opipljivi dokaz ekipe će istog mometa krenuti na teren.

- Negde se pojavila informacija da je potraga obustavljena. Potraga nije obustavljena u smislu da nas ta tema više ne zanima i ne interesuje, ta informacija je nekorektna. Stižu nam neke dojave ali ništa opipljivo, ništa proverljivo. Najmanje jednom dneno smo u komunikaciji sa Policijskom stanicom Apatin i "Vojvodinašumama" koji su zaduženi za čuvanje područja Apatin, njihovog lovišta i šuma. Ako se bilo šta sumnjivo pojavi istog momenta smo spremni da krenemo na teren. I dalje smo u stanju pripravnosti - naveo je on.

Crni panter
foto: Printscreen/Twitter/@mifi_so

Podsetimo, potraga za crnim panterom počela je 12. novembra, nakon što je divlja zver primećena u neposrednoj blizini Banje Januković, a na Tviteru se pojavio i navodni snimak pomenute životinje. Vest o pojavi pantera u blizini Apatina pojedine građane je uznemirio, te su mnogi gosti banje zatvorili svoje roletne i odlučili da iz soba ne izlaze dok cela situacija ne prođe.

O tome je svedočio i Petar Rašeta, predsednik Prirodnjačkog centra "Mali Petrov salaš" koji se nalazi samo 400 metara od ovog Banje Januković. Kako je i ranije spomenuo on na svom imanju ima oko 500 domaćih životinja, a kada je panter poslednji put viđen javljeno mu je da ide tačno ka njegovom imanju.

- Pošto je moj salaš udaljen na nekih 400 metara od Banje, zvali su me sa njihove recepcije da me upozore, jer je jedan gost navodno snimio pantera kako ide ka mom imanju. Zahvalio sam im na upozorenju, ali moje životinje su i dalje puštene. Gosti banje već 4 dana ne mogu da izađu u šetnju jer su uplašeni. Uvek sam imao goste ranije i dolazili su u ovu šumu, kao i na moj salaš. Sada je sve pusto. Tri dana je mir i tišina, nemam nijednog gosta. Mislim da su pretrpeli veliki strah i sve više se zadržavaju u svojim sobama - objasnio je sagovornik.

Veterinar Beo Zoo Vrta Kristijan Ovari objasnio kako postupiti u situaciji da se sa crnim panterom (koji je, zapravo, leopard) susretnemo oči u oči. Ali, takva situacija gotovo da je nemoguća, jer panter vešto utekne kada vidi ljude i vreba samo sitnije životinje od sebe.

Crni Panter, Srbija
foto: Printscreen

- Ne treba da glumimo junaka, mačka se ne hvata za rep. Što će reći - ako mi izbegavamo konflikt, leopard će ga svakako izbegavati. Ne okretati leđa, ne gubiti ga iz vidokruga, ali se udaljiti odatle. Prva najbitnija stvar, kada je ugledamo, pozvati policiju da bi ona mogla adekvatno da reaguje i naredbom naredi koji organ će dalje da se bavi s tim. Za divlje životinje postoje specijalizovani veterinari koji rade u Zoološkom vrtu i koji će najbolje da se adresiraju tom problemu, imaju najviše iskustva - ispričao je Ovari za Tanjug.

Životinju traže policajci iz Apatina, lovočuvari "Vojvodinašuma" i radnici "Voda Vojvodine" sa dronovima. Plan je, kada se panter locira, da se uspava i da se imobilizuje u Zoološkom vrtu na Paliću.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.