SLUČAJ ODBEGLOG PANTERA DIGAO VOJVOĐANE NA NOGE: Biolog Ovari za Espreso otkrio šta je SAZNAO od KOLEGA iz Mađarske
Panter, Foto: Printscreen

crni panter u sonti - mit ili istina?

SLUČAJ ODBEGLOG PANTERA DIGAO VOJVOĐANE NA NOGE: Biolog Ovari za Espreso otkrio šta je SAZNAO od KOLEGA iz Mađarske

Biolog Kristijan Ovari rekao je za Espreso da je u razgovoru sa kolegama iz Mađarske saznao da Savez zooloških vrtova Mađarske nema informacije o nestanku bilo kakve krupne zveri u toj zemlji

Objavljeno:
Marina Letić

Vest da je u ataru Sonte, selu apatinske opštine, viđen crni panter podigla je Vojvođane na noge.

U potragu za životinjom uključila su se i pojedina lovačka društva, a pretpostavlja se da je panter pobegao još pre više od godinu dana iz zatočeništva. O celom slučaju obaveštene su i nadležne institucije.

Lovcima je preporučeno da u lov i šume ne ulaze pojedinačno, već u grupama.

Na društvenim mrežama čak je i objavljena fotografija otiska šape koji, kako se smatra, ne može pripadati nekoj pitomoj ili divljoj životinji na našim prostorima.

Kontaktirali smo biologa Kristijana Ovarija kako bismo saznali da li ima dodatne informacije o misterioznom slučaju crnog pantera u Vojvodini.

Na samom početku razgovora za naš portal Ovari je rekao da lično nije video ovu životinju niti je imao uvid u snimak sa terena, te ne može da tvrdi da je uopšte pitanju panter.

- Činjenica je da Savez zooloških vrtova Mađarske nema informacije o nestanku bilo kakve krupne zveri poput leoparda iz zoološkog vrta. U svakom slučaju, taj panter nije došao iz zooloških vrtova Mađarske - ističe biolog za Espreso.

Kristijan Ovari
Kristijan Ovarifoto: Emilija Jovanović

Kamere prošle godine snimile crnog pantera nedaleko od granice sa Srbijom?

Ovari je podsetio na slučaj koji je krajem prošle godine bio aktuelan u Srbiji.

- Sećam se da je prošle godine bila baš priča da je u Mađarskoj viđen neki panter. Na kraju, pregledom snimaka, kolege su utvrdile da je to bila mačka. Tako da nije nikakva krupna zver, rekao je naš sagovornik.

Podsetimo, tada su, prema navodima mađarskih medija, sigurnosne kamere na području Kiškunhalaša, grada koji se nalazi na svega 40 kilometara od Subotice, snimile crnog pantera kako luta poljima.

Kamere su pantera snimile nedaleko od jednog gradilišta na obodu Kiškunhalaša. Gradonačelnik Robert Fulup rekao je da je snimak nastao 8. decembra 2021. godine.

Stručnjaci su skrenuli pažnju da ova opasna životinja hoće da se hrani mačkama, psima, i sitnom stokom, da se lako skriva i da je nepredvidiva.

- Veruje se da je živela u zatočeništvu, među ljudima, i može da prelazi veće razdaljine - bilo je navedeno u saopštenju policije.

Policija je tada zamolila sve građane koji žive na ovom području da budu na oprezu i da obaveste svoje rođake koji žive u okolnim selima da obrate pažnju i prijave ukoliko su videli pantera.

"Sistemski se pozabaviti problemom"

Ovari navodi da bi se slučajem "našeg odbeglog pantera" trebalo više pozabaviti i u celu istragu uključiti vrsne stručnjake.

- Što se tiče ovog našeg pantera, ja bih lično bio srećniji da se sistemski pozabavimo problemom, da se tu uključe i neki naši doktori nauka koji imaju itekako puno iskustva na terenu. Recimo, Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja koji je radio obeležavanje i praćenje riseva na prostoru naših krajeva. Ili drugi ljudi koji su, sada da ih ne nabrajam poimence, vrsne eksperti koji bi mogli da dođu do nekog zaključka. Ovako ostaje nepoznanica da li je to stvarno panter ili su ,prosto, samo u straha velike oči, zaključuje biolog Kristijan Ovari za Espreso.

Crni panter / Ilustracija
Crni panter / Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Lovačkim udruženjem "Fazan" iz Sonte, ali do objavljivanja ovog teksta nikakav odgovor nismo dobili.

Kako su mediji preneli, Javno preduzeće Vojvodinašume je objavilo upozorenje o pojavi crnog pantera na teritoriji opštine Apatin.

„Javno preduzeće Vojvodinašume, ogranak ŠG ‘Sombor’, obaveštava sve sugrađane da je uočen crni panter (leopard) u atarima Opštine Apatin“, navodi se u obaveštenju.

„Predator je izrazito opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa za sebe i svoje bližnje. Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu“, ističe se u saopštenju.

Ipak, na zvaničnoj stranici Vojvodinašume nismo pronašli ovo zvanično saopštenje. Da li crni panter zaista hara severom Srbije, za sada, ostaje misterija.

Sladić svojim očima video pantera?

U razgovoru za novosadski Dnevnik Petar Sladić, inače za sada jedini žitelj koji je pristao i da se identifikuje kao osoba koja je svojim očima videla ovu zver iz porodice mačaka, je i sam naglasio da je na ovakvu vrstu „popularnosti“ pristao samo zbog sigurnosti svoje porodice i suseljana.

- Nije mi svejedno, jer se i moja deca često voze sama biciklima u okolini, po šumi i po poljima, a ako se već pažljivo krije od odraslih ljudi, nije sigurno da panter ne bi napao neko dete – motiv je Sladića za neželjenu „popularnost“.

Prema njegovim rečima, pored ličnog iskustva i susreta sa predatorom, u razgovoru sa jednim od tamošnjih lovaca koji je takođe uočio, za naše prostore nepoznatu zver, potvrdio je svoja strahovanja da se radi upravo o ovoj životinjskoj vrsti.

- Termalnim dvogledom, koji daje nešto izmenjenu sliku, ovaj lovac video životinju koja je daleko veća i od vuka, kojeg isto nema na našim prostorima, ali sa jako dugačkim repom koji odlikuje ovakvu vrstu mačaka, tako da ni on nema sumnju da se radi o, u najmanju ruku, životinji koja nije sa naših prostora – kaže Petar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.