STIŽE JOŠ SNAŽNIJI CIKLON: Košava će imati ORKANSKE UDARE, a evo šta tačno Srbiju čeka!
Košava u Beogradu, Foto: Beta/Dragan Gojić

prognoza đorđa đurića

STIŽE JOŠ SNAŽNIJI CIKLON: Košava će imati ORKANSKE UDARE, a evo šta tačno Srbiju čeka!

Sredinom dana u zapadnim, a tokom poslepodneva, večeri i noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se kiša

Objavljeno:

Tek što smo otpratili jedan, utorak nam donosi još snažniji ciklon sa Jadrana. Očekuje se novi talas padavina, a košava će imati olujne, pa i orkanske udare od preko 100 kilmetara na sat, kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

"Ciklon je odmakao dalje na istok preko Karpata, a sa njim i obilnije padavine. Istovremeno, duboka visinska dolina sa severozapada u sklopu ovog ciklona dovela je i do prodora hladne vazdušne mase, što je dovelo do snega u planinama. Maksimalna temperatura danas bila je od šest do 10, u Beogradu do sedam, a na višim planinama oko nula stepeni", kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Sutra će nad centralnim Mediteranom jačati veoma snažan ciklon sa centrom iznad Đenovskog zaliva. Tokom dana će se taj ciklon premeštati dalje preko Jadranskog mora i dalje će jačati. Vrednost pritiska u centru ciklona opašće ispod 988 milibara i on će donositi orkanski jugo i snažne grmljavinske oluje oblasti Jadrana.

"U Srbiji će sutra ujutru biti tmurno i hladno sa malom, ponegde i uz slab mraz. Tokom dana oblačno i osetno toplije, uz pojačanje jugoistočnog vetra, jer će nad našim područjem biti veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska. Prema kraju dana i tokom večeri jugoistočni vetar u košavskom području imaće olujne udare iše od 80 kilometara na sat, na jugu Banata i orkanske od 120 kilometara na sat, a olujna košava očekuje se i u Beogradu. Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale. Jutro će biti hladno, ali tokom dana malo toplije. Maksimalna temperatura od osam do 14, u Beogradu do 10 stepeni, ali će zbog jakog vetra subjektivni osećaj biti da je mnogo hladnije", dodaje Đurić.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Sredinom dana u zapadnim, a tokom poslepodneva, večeri i noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se kiša, ali Srbija će i dalje biti u toplom sektoru ciklona, tako da se sneg očekuje samo na najvišim planinama.

"U sredu će centar ciklona odmaknuti preko Panonske nizije dalje ka centralnoj Evropi i oblasti Alpa. U Srbiji će i dalje biti oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz toplije jutro, od šest do 12, a tokom dana od osam na severozapadu do 18 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 16stepneni. Dakle, veći deo Srbije biće u toplom sektoru, izuzev severozapada i istoka Srbnije. Tokom jutra jugoistočni vetari košava će oslabiti, a po prodoru hladnog fronta, vetar će biti u skretanju na zapdni i severozapadni, uz pad temperature", ističe Đurić.

Kiša
Kiša foto: Aleksandra Čolić

U četvrtak će biti oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, uz umeren do jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od osam do 12, u Beogradu do 10 stepeni. Posle podne se očekuje razvedravanje. U petak i u subotu biće suvo, uz tmurno, hladno i maglovito jutro. U nedelju prema trenutnom prognozama očekuje se novo jače naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom, a maksimalna temperatura biće od pet do 10, u Beogradu do sedam stepeni.

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.