IZLIO SE LIM, HITNO ZASEDAO ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE! Nabujala reka nosi sve pred sobom (FOTO)
Reka Lim, Foto: RINA

POPLAVE

IZLIO SE LIM, HITNO ZASEDAO ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE! Nabujala reka nosi sve pred sobom (FOTO)

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reke Lim na tri lokacije u Prijepolju. U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni, a vodena stihija preti da ugrozi i Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište. Zbog veoma nepovoljne trenutne stuacije hitno je zasedao Štab za vanredne situacije

Objavljeno:

Padavine su napravile velike probleme u Srbiji, najteže je u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju a najnovije upozorenje RHMZ nimalo neće ohrabriti stanovnike tog kraja, a ni spasioce koji su na terenu. Uz kišu, pridružuje se i orkanski vetar, a na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu, a preti i Ibar kod Raške.

- Sutra, u utorak, 22.novembra, na planinama, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine, preko 28 metara na sat. Vetar će u sredu ujutro i pre podne biti u slabljenju - navodi se u upozorenju na olujnu košavu za područje Srbije.

U hidrološkom upozorenju navodi se da će vodostaj na Limu i dalje rasti, a da će na Ibru kod Raške prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

1 / 4 Foto: RINA

- Na Dunavu vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata - navodi se u hidrološkom upozorenju.

U najavi se dodaje da će danas u oku jutra na severozapadu biti Srbije suvo, a u ostalim krajevima povremeno kiša slabog do umerenog intenziteta.

- Na planinama sneg (u jugozapadnoj Srbiji uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm). U toku dana dalje slabljenje intenziteta kiše, a kasnije posle podne i uveče prestanak padavina i kratkotrajno razvedravanje. U istočnoj Srbiji jak severozapadni vetar.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.