KONAČNO JE ZATVOREN "KRUG": Sliku koju je ROKFELER KRIO u svojoj kolekciji vraćena tamo gde PRIPADA! (FOTO)
"Krug", Foto: Sremska Mitrovica živi

fenomenalno!

KONAČNO JE ZATVOREN "KRUG": Sliku koju je ROKFELER KRIO u svojoj kolekciji vraćena tamo gde PRIPADA! (FOTO)

Neobičan put slike neobičnog umetnika, postenformeliste, koji je kombinovao stilove, boje, materijale

Objavljeno:

“Ova slika je moja, potpuno je autentična”, uzviknuo je milijarder Dejvid Rokfeler 1967. godine kada je ugledao “Krug” Lazara Vozarevića na devetom Bijenalu u Sao Paulu. Pedeset godina, Rokfeler je krio ovo delo od drugih očiju u svojoj kolekciji. “Krug” je za to vreme postao gotovo mit i kada se pojavila vest da će biti prodata na aukciji, stručnjaci iz Galerije “Lazar Vozarević” iz Sremske Mitrovice, Moderne galerije Beograd i Muzeja savremene umetnosti su se uvezali i uz veliko angažovanje posle skoro šest decenija vratili sliku kući u Srbiju. Slika je prvobitno prikazana u Modernoj galeriji Beograd u junu, gde je i nastala, ali sada je na izložbi u rodnom kraju i Lazarevoj galeriji u Sremskoj Mitrovici, gde će biti izložena do 25. novembra.

“Konačno smo zatvorili “Krug”. Slika jeste krenula iz Beograda za Sao Paulo, ali Lazar je naš, pa tako da je sam kraj ipak bio ovde. Nije mala stvar da slika iz privatne kolekcije bude izložena kod nas i da ovako dobru saradnju imamo sa Modernom galerijom Beograd. Zahvaljujem im se i omogućili Mitrovčanima da vide ovo remek delo. Ovo je bila jedna prijateljska akcija. Od februara meseca mi smo zajedno radili na utvrđivanju autentičnosti ove slike. Galerija treba da bude početna tačka bilo kakvoj priči o Lazaru Vozareviću. Sve informacije prvenstveno se dobijaju kod nas i od nas. Od kako se slika pojavila na aukciji, zajedno sa Modernom galerijom, “detektivskim” poslom smo došli do toga da je slika original i dočekali smo je sada kod nas”, kaže Marija Vuruna, kustos Galerije “Lazar Vozarević”.

1 / 6 Foto: Sremska Mitrovica živi

Neobičan put slike neobičnog umetnika, postenformeliste, koji je kombinovao stilove, boje, materijale. Njegova opsesija je bila Vizantija i srednjovekovno slikarstvo. Možda je Rokfeler to prepoznao, možda i ne, ali činjenica da je od 4.274 dela na tom Bijenalu, njegovo oduševljene izazvao upravo Lazarev “Krug”. Da li ga je “Krug” asocirao na oreol svetaca ili je bio oduševljen struktorom i kompozicijom slike, ostaće misterija, kao i to zašto je toliko dugo slika skrivana od očiju javnosti. Vozarević je od prodaje slike kupio crveni MG kabrio koji je, kako savremenici kažu često vozao u blizini Muzeja savremene umetnosti na Novom Beogradu.

“Jako lepa saradnja sa čelnim ljudima iz Sremske Mitrovice, iz Galerije “Lazar Vozarević” koja traje već dugo. Dakle, ovo je već treće čini mi se dešavanje po redu, ali sigurno najvažnije. Lazar Vozarević, koji je sigurno jedan od najvažnijih umetnika druge polovine prošlog veka, daleko najvažniji apstraktni umetnik koga je Jugoslavija uopšte imala. Ova njegova slika je bila mit dok je nismo doneli u Srbiju. Uspeli smo da učinimo jedan napor, zahvaljujući celom timu i Galeriji “Lazar Vozarević” i timu Moderne galerije Beograd kao i ljudima iz Muzeja savremene umetnosti, da nakon skoro šezdeset godina “Krug” Lazara Vozarevića vratimo u Srbiju i da zatvorimo taj krug dolaskom u njegovu Galeriju u Sremskoj Mitrovici”, kaže Vojislav Noveski, direktor Moderne galerije Beograd.

Nažalost, Lazar je preminuo, godinu dana posle prodaje slike, 1968. i iza sebe je ostavio neverovatno delo. Ostaje večno pitanje šta bi još izašlo iz njegovog ateljea da je poživeo. Pet godina kasnije, Skupština opštine Sremska Mitrovica od njegove supruge i kćeri otkupljuje oko osamdeset njegovih dela, smatrajući da njegova galerija mora postojati u njegovom rodnom gradu.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.