ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Sve što je rečeno tri puta postaje istina - "ALISA U ZEMLJI ČUDA"
Alisa u zemlji čuda, Foto: Profimedia

KULTNO DELO

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Sve što je rečeno tri puta postaje istina - "ALISA U ZEMLJI ČUDA"

Ova knjiga nikada nije izašla iz štampe, a prevedena je na najmanje 97 jezika tokom godina

Objavljeno:

Espreso vam je za danas kao preporuku za čitanje pripremio kultno delo engleskog pisca Luisa Kerola - "Alisa u zemlji čuda".

"Alisa u zemlji čuda" je opšte poznato delo engleskog pisca i matematičara Čarlsa Lutvidža Dodžsona, poznatog pod svojim pseudoninom Luis Kerol.

Ova knjiga nikada nije izašla iz štampe, a prevedena je na najmanje 97 jezika tokom godina.

Ako se vratimo na sam početak, Luis je bio poznat po svojoj pristrasnosti ka fantazijama, logici, i igri reči koje takođe možemo primetiti i u samoj knjizi.

- "Malo ljudi pronalazi izlaz, neki ga ne vide čak i ako ga nađu, a mnogi ga čak i ne traže."

Izraz "zemlja čuda" je ušao u popularnu kulturu kao mesto sa sanjarskim i fantastičnim osobinama, a "pad niz zečju rupu" kao izraz za putovanje u nepoznato.

Alisa u zemlji čuda
foto: Espreso

Postoji dosta kontraverznih teorija o samom autoru i ovom delu, uključujući konzumiranje narkotika od strane pisca i njegovoj romantičnoj vezi sa stvarnom devojčicom Alisom, koja je bila uzor za glavnog lika ovog književnog dela.

Bez obzira da li su ove teorije tačne ili ne, jednu stvar ne možemo poreći, ovo delo je oblikovalo razumevanje ljudskog mozda ne samo u Frojdovoj psihoanalizi već i u modernoj neuronauci.

- “Možete li mi reći, molim vas, kojim putem da krenem odavde?” - “To dobrim delom zavisi od toga gde želiš stići”, reče Mačak. “Nije me briga gde ću stići”, reče Alisa. - “Onda nije bitno kojim putem ideš”, reče Mačak.

Priča o devojčici sa zlatnom kosom i njenim, možda pomalo ljudim prijateljima iz zemlje čuda je inspirisalo veliki broj filmova, slika, baleta...

Jedna od najpoznatijih adaptacija ove knjige jeste Diznijev animirani film iz 1951. godine. Prati ga, takođe, Diznijev film iz 2010. godine u režiji Tim Burton-a sa ogromnom podrškom izvanrednih glumaca: Džoni Dep, En Hetavej, Alan Rikman, Helena Bonham Karter, Mia Vasilovska...

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/ Disney UK

Postoji i referenca u filmu "Matriks":

- "Uzmeš plavu pilulu, priča se završava, probudiš se u svom krevetu i veruješ u šta god hoćeš... Uzmeš crvenu pilulu, ostaneš u zemlji čuda, a ja ti pokažem koliko duboko ide zečja rupa".

Posmatrajući ovaj književni klasik sa psihološkog aspekta, svako može nešto da nauči o sebi kroz Alisu, ako zna gde da gleda i ako želi da dozvoli sebi da prošeta kroz zemlju čuda.

(Espreso/Tamara Marić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.