JUČE STE VIDELI NEKE ČESTICE U VAZDUHU I MISLILI STE DA JE SUSNEŽICA? Meteorolog Đurić otkrio šta je U PITANJU!
Đorđe Đurić, Foto: Espreso / TV Happy prinstcreen

VEROVALI ILI NE

JUČE STE VIDELI NEKE ČESTICE U VAZDUHU I MISLILI STE DA JE SUSNEŽICA? Meteorolog Đurić otkrio šta je U PITANJU!

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 13. novembra, u ponedeljak oblačno i hladno

Objavljeno: 08:06h

U Srbiji je proteklog vikenda bilo oblačno i hladno, mestimično sa slabom kišom, sa maksimalnim temperaturama od 14 do 16 stepeni.

I u Beogradu je danas oblačno, hladno i tmurno vreme, povremeno sa rosuljom. Vetar slab severni i severozapadni. Jutarnja temperatura oko 9, najviša dnevna do 12 stepeni.

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da je snažan ciklon sa Jadranskog mora doneo promenu vremena sa padavinama, ali i pesak iz Sahare. Ove nedelje ponovo dominacija anticklona, uz stabilnije vreme, što će ići na ruku da vazduh bude ponovo zagađen. Bez mraza do sredine novembra.

- Nakon veoma sušnog i toplog oktobra i početka novembra, zbog dominacije veoma snažanog ciklona, posle dužeg vremena naše područje je zahvatio ciklon, koji je ujedno doneo i jaču promenu vremena. Tokom jučerašnjeg dana snažna aktivnost ciklona sa zapada Evrope donela je i formiranje ciklona u Đenovskom zalivu, pa je oblačnost zahvatila Srbiju, a tokom večeri i noći kiša i pljuskovi, ponegde i grmljavina - kaže Đurić.

Kako se Srbija nalazila na prednjem i u toplom sektoru ciklona, toplo je, uz temperature i do 22°C, a u košavskom području duvao je i veoma jak jugoistočni vetar.

- Košava je konačno račistila i veoma zagađen vazduh, pa ćemo konačno ovog vikenda udisati znatno čistiji vazduh. Kako se nalazimo u toplom sektoru ciklpona, tj. njegovom prednjem delu, u tom delu preovlava snažno južno i jugozapadno strujanje, pa je osim tople vazušne mase, sa severa Afrike do našeg područja stigao i pesak iz Sahare. Kiša koja je juče padala i koja će danas padati do popodneva, sadržaće čestice pustinjskog peska, ali već krajem dana i drugog dana vikenda će hladni sektor ciklona usloviti snažna severna strujanja, pa će se i atmosfera od peska pročisitit - navodi Đurić.

1 / 5 Foto: Printscreen/Naxikamere

Vremenska prognoza za sledeću nedelju

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 13. novembra, u ponedeljak oblačno i hladno, mestimično sa slabom kišom i to uglavnom posle podne i uveče. Na jugu Srbije posle oblačnog jutra, tokom dana suvo sa dužim sunčanim intervalima i toplije vreme, a uveče i tokom noći očekuje se naoblačenje sa slabom kišom.

U utorak u nižim predelima magla ili niska oblačnost koja će se zadržati i duže tokom dana, dok će u brdsko-planinskim predelima biti pretežno sunčano.

U sredu ujutru magla, tokom dana pretežno sunčano i toplije, u košavskom području uz pojačan jugoistočni vetar.

Od četvrtka ponovo, umereno do potpuno oblačno, ponegde sa slabom kišom uz manji pad temperature.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.