KOJE SU KAZNE ZA PREBIJANJE DETETA? Iz Centra za socijalni rad objasnili ceo postupak na primeru iz Grocke!
Silvia Alavanja, Foto: Printscreen RTS

UŽAS

KOJE SU KAZNE ZA PREBIJANJE DETETA? Iz Centra za socijalni rad objasnili ceo postupak na primeru iz Grocke!

Snimak na kojem majka tuče trogodišnju ćerku uznemirio je sve koji su ga videli

Objavljeno:

Vršilac dužnosti direktora Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Silvia Alavanja kaže za RTS, govoreći o slučaju prebijanja deteta od strane majke u Grockoj, da veruje da će se protiv majke pokrenuti postupak lišavanja roditeljskog prava, a otac i baka su tu i procenjuju se kao mogući staratelji.

Snimak na kojem majka tuče trogodišnju ćerku uznemirio je sve koji su ga videli. Majka je u pritvoru, a deca sklonjena na sigurno. Čini se da tek kada se nasilje dogodi ponovo otvaramo pitanje kako na vreme reagovati i sprečiti?

Silvia Alavanja kaže da su društvene mreže kada se ovako neki snimak pusti velika stvar, ali i da je ovaj poslednji slučaj koji se desio u Grockoj bio i prijavljen policiji.

"S obzirom da je deci bio ugrožen život od strane majke, oni su hitno izmešteni iz porodice. Deca su na sigurnom mestu, majka je u pritvoru. Mi sada procenjujemo da li postoje srodnici koji adekvatno mogu da brinu o deci, možda ćemo decu vratiti", istakla je Alavanja.

Prema njenim rečima, Centar za socijalni rad ima prijave na osnovu kojih reaguje – usmene, pisanje, anonimne i u zavisnosti od prijave, kada se dobije vrši se procena da li je neophodno da se istog trenutka izađe na teren.

1 / 11 Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

"Ovo je bilo nasilje kada je bilo ugroženo zdravlje. Ako ne postoji neki visoki rizik, onda Centar za socijalni rad savetodavno radi sa porodicom kako ne bi došlo do nasilja ili bilo kojih drugih problema", istakla je direktorka.

Postupak protiv majke

Govoreći o pomenutom slučaju kaže da će se protiv majke pokrenuti postupak lišavanja roditeljskog prava, a otac i baka su tu i procenjuju se kao mogući staratelji.

"Sve zavisi od slučaja do slučaja, ali najčešće kada se deca smeste u ustanove socijalne zaštite ona tamo ostaju šest meseci. Za to vreme se procenjuje koji je najbolji interes dece", istakla je Alavanja.

Napominje da ako se nasilje desilo jednom, ako nije bilo ozbiljno, deca se oduzimaju iz porodice, ali se daje roditeljima mogućnost da koriguju svoje ponašanje.

"Ukoliko postoji interes dece da iako su u ustanovama socijalne zaštite da viđaju roditelje, mi omogućavamo kontakt sa roditeljima", napomenula je.

Odgovarajući na pitanja koliko često se dogodi da se deca oduzmu roditeljima, Alavanja kaže da se to dešava retko, ali da ako dođe do ozbiljnog nasilja kao što je ovo, njena procena da će ova majka dobiti i zatvorsku kaznu i da joj se neće vraćati starateljsko pravo.

Govoreći o traumi dece koja se izmeštaju iz porodice, kaže da se deca smeštaju najpre u hraniteljske porodice koji su obučeni za rad sa decom, a i u ustanovama socijalne zaštite postoje osobe koje rade sa decom kako ne bi došlo do traume.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.