RUSE NA JEDNOM MESTU U BEOGRADU NIKADA NEĆETE VIDETI: Evo šta rade i kako se prilagođavaju kad stignu u Srbiju!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Aleksandra Čolić

promena sredine

RUSE NA JEDNOM MESTU U BEOGRADU NIKADA NEĆETE VIDETI: Evo šta rade i kako se prilagođavaju kad stignu u Srbiju!

Promena sredine, novo okruženje za sve je stresno, a posebno za decu

Objavljeno: 09:36h

Veliki broj Rusa stigao je u Beograd zbog rata u Ukrajini, a prema zvaničnim podacima u Srbiji ih ima 104.000.

Zbog rata u Ukrajini veliki broj Rusa stigao je u Beograd, a prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji ima 104.000 ruskih državljana. Mnogi su izabrali baš Beograd jer im nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Tako je porodica Slavin Sankt Peterburg zamenila Beogradom.

"Izabrali smo Beograd zato što moja kompanija ovde ima kancelariju. Bilo je lakše ovde doći, a iz kompanije su mogli da nas podrže i pomognu nam", kaže za Euronews Srbija Stan Slavin.

Promena sredine, novo okruženje za sve je stresno, a posebno za decu. Zbog toga su Stan i njegova supruga odlučili da ćerku Auroru upišu u ruski vrtić, kako bi lakše komunicirala sa drugom decom. Sada svi zajedno, cela porodica, uči srpski jezik.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/po_serbii

"U ovom trenutku mislim da možemo ovde živeti dugo, jer nam je vrlo prijatno. Koliko će to trajati, na žalost ne znam, jer kod nas Rusa ima jedna šala – horizont planiranja je jedan dan", priča Junona Slavin.

Mnogi nisu imali već razvijene biznise, pa je tako od migracije iz Rusije, u Srbiji osnovano više od 2.300 firmi. Najbrojniji su programeri, konsultanti, dizajneri.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da je od početka rata u Srbiju stiglo oko 18.000 Ukrajinaca i više od 104.000 državljana Rusije, zapravo toliko njih je prijavilo boravak.

"Naravno, ima i onih koji prijave boravak u Srbiji, a pokušavaju da se domognu neke druge zemlje. Rusima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza, a dve zemlje povezane su i direktnim avio letovima, te je i to jedan od razloga zbog čega Rusi kao destinaciju biraju Srbiju. Migracije idu u talasima. Prvi je bio u martu, neposredno po izbijanju rata. Drugi talas u junu, a treći- najmasovniji u septembru nakon što je ruski predsednik proglasio mobilizaciju i on i dalje traje", rekao je Đurović i dodao da ruski državljani retko traže azil.

"Kada govorimo ruskim građanima, oni retko traže azil, to su male brojke i uglavnom pokušavaju da svoj boravak reše na drugačiji način - osnivanjem firme ili stupanjem u radni odnos. Retko kada padaju na teret budžeta. To je razlog i zašto oni imaju veću mogućnost da se integrišu i uključe u društvo i što ih vidimo u urbanim sredinama, a manje u kampovima", rekao je on.

Navodi da je veoma malo Rusa i Ukrajinaca u kolektivnim centrima, da je u pitanju zanemariv broj. Dolaze u sredine gde imaju podršku - poslovnih partnera, prijatelja, rodbine. Najviše ih je stiglo u Beograd i to je jedan od razloga zbog čega je u prestonici Srbije sve teže iznajmiti stan, a cene su "skočile u nebesa".

(Espreso / EuroNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.