OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG MESECA BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Više od 30 gradova Srbije Hrvatske i Slovenije
Promo, Foto: Promo

prevencija

OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG MESECA BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Više od 30 gradova Srbije Hrvatske i Slovenije

"Tako da je naša glavna aktivnost kao udruženja, pre svega na pružanju pomoći ženama koje obole ali isto tako i rad na preventivi"

Objavljeno:

Poražavajući podatak govori da se Srbija nalazi na prvom mestu po stopi smrtnosti od karcinoma dojke, a još gore što je sve više mladih žena koje obolevaju od ove teške bolesti.

U ovakvim slučajevima, prevencija je KLJUČNA i stoga je povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u više od 30 gradova Srbije, Hrvatske i Slovenije, održana biciklistička vožnja podrške ženama obolelim od raka dojke. Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke “Jedna uz drugu” iz Subotice se priključilo ovoj manifestaciji i organizovalo vožnju podrške u Subotici. U razgovoru sa Milicom Pećerić, predsednicom Udruženja “Jedna uz drugu”, saznali smo šta je glavni cilj manifestacije i koju poruku nosi.

“Mi smo se okupili da zvanično obeležimo početak pink oktobra. Oktobar je mesec posvećen ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke i naš osnovni cilj da skrenemo pažnju na sve veći broj obolelih i sve mlađi uzrast žena koje obolevaju. Vožnju bicikala smo takođe organizovali sa ciljem da se skrene pažnja na povećanje broja obolelih i na sve one probleme koje prate žene koje se suoče sa ovom dijagnozom, a pre svega da se poradi i skrene pažnja na nužnost preventive jer preventiva SPAŠAVA ŽIVOT. Zaista je neverovatno ali po smrtnosti, Srbija je na prvom mestu u Evropi što je poražavajući podatak, da u 21. veku i pored svih dostupnih dijagnostičkih metoda, žene tako rano i u velikom broju izgube bitku sa ovom bolešću.

1 / 6 Foto: Promo

Tako da je naša glavna aktivnost kao udruženja, pre svega na pružanju pomoći ženama koje obole ali isto tako i rad na preventivi. Pružamo jedna drugoj pomoć i organizujemo i stručnu pomoć. Dve godine već organizujemo razne seminare i predavanja, povezujemo se sa ostalim udruženjima u Srbiji i čak smo u kontaktu i sa udruženjima iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije. Mora se sve više raditi na širenju svesti o nužnosti preventive i to već od najranijeg doba” izjavila je Milica Pećerić, predsednica Udruženja “Jedna uz drugu”, za Subotica živi.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.