RETKO VIĐEN SNIMAK USTOLIČENJA PATRIJARHA PAVLA TE 1990. GODINE! Njegova svetlost obasjala je mračno doba Srbije
Patrijarh Pavle na ustoličenju 1990. godine, Foto: Youtube/Радио Светигора

SNIMAK PUN EMOCIJA

RETKO VIĐEN SNIMAK USTOLIČENJA PATRIJARHA PAVLA TE 1990. GODINE! Njegova svetlost obasjala je mračno doba Srbije

Kao prognanik i izbeglica u vreme Drugog Svetskog rata bio je u manastiru Svete Trojice u Ovčaru. Bio je i veroučitelj dece izbeglica

Objavljeno:

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu, danas će biti ustoličen u manastiru Pećka Patrijaršija, a u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijarha srpskih trebalo bi da ga uvedu dva najstarija arhirejeja, što su po godinama mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije, a mi se prisećamo ustoličenja patrijarha Episkopa raško-prizrenskog Pavla koji ostavio neizbrisiv trag na život našeg naroda u najtmurnijim vremenima i obasjao mrak svojom svetlošću i mudrošću.

Naime, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na izbornom zasedanju održanom 1. decembra 1990. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu izabrao za 44. patrijarha Episkopa raško-prizrenskog Pavla (Stojčevića), koji je ustoličen 2. decembra u Sabornoj crkvi.

Patrijarh Pavle (mirsko ime Gojko) rođen je na Usekovanje, 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, Slavonija. Gimnaziju je završio u Beogradu, Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Kao prognanik i izbeglica u vreme Drugog Svetskog rata bio je u manastiru Svete Trojice u Ovčaru. Bio je i veroučitelj dece izbeglica.

Zamonašen je u manastiru Blagoveštenje 1948. godine, kada je i rukopoložen u čin jerođakona. Od 1949. do 1955. sabrat je manastira Rače gde vrši razna poslušanija. U čin jeromonaha rukopoložen je 1954, protosinđel je postao iste te godine, a arhimandrit 1957. U Atini je bio na postdiplomskim studijama od 1955. do 1957 godine. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. i hirotonisan u beogradskoj Sabornoj crkvi.

U raško-prizrenskoj eparhiji gradi nove hramove, obnavlja stare i porušene, često putuje, obilazi i služi u svim mestima ove svoje Eparhije. Bavi se i naučnim radom, objavljuje radove, povremeno drži predavanja.

Za četrdeset četvrtog patrijarha srpskog izabran je od Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 1. decembra 1990. godine. Ustoličen je u nedelju, 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u drevni presto srpskih patrijaraha ustoličen je u manastiru Pećke Patrijaršije 22. maja 1994. godine

Beseda Patrijarha Pavla na ustoličenju Mitropolita Amfilohija Cetinje, 30/17. decembar 1990. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.