U OVOM MANASTIRU SE LEČIO PATRIJARH PAVLE: Naša svetinja koju treba posetiti svaki SRBIN, evo i zašto!
Manastir Vujan, Foto: RINA

verovanje

U OVOM MANASTIRU SE LEČIO PATRIJARH PAVLE: Naša svetinja koju treba posetiti svaki SRBIN, evo i zašto!

Planina Vujan izdvaja se po svojim prirodnom lepotama u jugozapadnoj Šumadiji, a njen najviši vrh je Veliki Vujan

Objavljeno:

U manastiru Vujan na istoimenoj šumadijskoj planini između Čačka i Gornjeg Milanovca su, kroz istoriju hodočastili mnogi hrišćani, a najpoznatiji je po boravku u njemu bivši poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha srpske pravoslavne crkve Pavle, koji se tu i lečio.

Manastir je sagrađen u 13. veku, a obnovio ga je deda srpske kraljice Drage Obrenović, supruge poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića, koja je Srbijom vladala do 1903. godine.

Danas, put do ove male srpske svetinje u potpunosti je asfaltiran. U pitanju je deonica od Ibarske magistrale do manastira u dužini od 4,2 kilometra, a finansiralo ju je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

"Veliki značaj za sve meštane Čačka i Gornjeg Milanovca, ali pre svega, značajan je za sveštenstvo manastira Vujan i sve one koji ga posećuju, a njih nije malo, znajući da se u ovom manastiru nalazi nadaleko poznati vujanski krst patrijarha Pavla, kao i da se patrijarh baš u Vujnu lečio tokom Drugog svetskog rata", kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

1 / 10 Foto: Nikola Anđić

On je ukazao na značaj završetka "staze patrijarha Pavla", najkraćom šumskom vezom banje Gornje Trepče sa manastirom Vujan, koji se očekuje sledeće godine.

"Staza patrijarha Pavla, koja je nešto kraća od sedam kilometara, a povezuje banju Gornja Trepča i manastir Vujan, obeležena je, a već naredne godine biće potpuno uređena i svi ljubitelji prirode sa uživanjem će moći da je koriste", naglasio je gradonačelnik Čačka.

Planina Vujan izdvaja se po svojim prirodnom lepotama u jugozapadnoj Šumadiji, a njen najviši vrh je Veliki Vujan. U manastiru počiva telo poznatog srpskog ustanika iz vremena Drugog srpskog ustanka i saborca kneza Miloša Obrenovića, Lazara Mutapa.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.